Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM Başkanlığı'na bir komisyon kurularak madenciliğin ve maden emekçilerinin sorunlarının araştırılması ve çözüm yollarının tespiti için Meclis Araştırması açılması talebiyle önerge sundu. Ünver, Ermenekli madenciler özelinde; kapanan maden ocakları, ortaya çıkan işsizliğin giderilerek yeniden istihdam yaratılması, maaşını alamayan maden emekçileri gibi pek çok konuda sorunların saptanması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma önergesi verdi.

CHP’Lİ VEKİLLER SÖZ VERDİ

Bir yılı aşkın süredir ödenmeyen maaşlarını alabilmek için eylemde olan maden işçileriyle görüşmek üzere geçtiğimiz günlerde Ermenek'e gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, maden emekçilerinin yaşamış olduğu sorunları TBMM’de gündeme getirme sözü vermişlerdi. Bunun üzerine harekete geçen CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, Meclis araştırma önergesi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu.

OCAKLARI YANLIŞ POLİTİKALAR BİTİRDİ

Madenciliğin birçok sektörü doğrudan ilgilendiren emek yoğun bir sektör olduğunu belirten Ünver, yapıldığı bölgenin kalkınmasına katkı sağlayan bu sektörün; ülkemizde özellikle son 20 yılda uygulanan yanlış politikalarla kamuya ait madenlerin işletme hakkının rödövans adı altında veya doğal kaynakların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu düzenleyen anayasanın 168. maddesine aykırı olarak, kanun dolanılmak suretiyle teknik bilgi ve altyapı olarak yetersiz, deneyimi bulunmayan özel girişimlere maden işletme ruhsatı verilmesi ile bitme noktasına geldiğini bildirdi.

YA İŞ CİNAYETİ YA DA MAĞDURİYET

TBMM’ye sunduğu araştırma önergesinde madencilik sektörünün son yıllarda iş cinayetleri veya işçilerin haklarını aramak için gerçekleştirdikleri eylem ve grevlerle gündeme geldiğini ifaden eden CHP’li Milletvekili Ünver; “Seçim bölgem olan Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan hak mağduriyeti ve maden emekçilerinin gerçekleştirdiği grevler, buna verilebilecek en son ve güncel örnektir.” dedi. Ermenek’te ilk direnişin 2019 yılı Aralık ayında başladığını aktaran Ünver, son olarak aynı maden işletmesinde, 2 ila 13 aylık maaşları ödenmeyen maden işçilerinin 31 Ağustos 2020 tarihinde, maaşlarını, tazminatlarını, yıllık izinlerini ve otomatik BES kesintilerini alabilmek için yeniden iş bırakma eylemi başlattıklarını belirtti.

TOPLUMUN VİCDANINI SIZLATTI

İş Kanunu’nun 34’üncü maddesine dayanarak haklarının ödenmesi için üretimi durdurma ve eylem kararı alan bu maden emekçilerinin birçoğunun “Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları” gerekçesi ile işveren tarafından işten atıldığını ifade eden Ünver, sözlerine şu şekilde devam etti: “Maden işçisini, işçi çıkarma yasağının olduğu pandemi sürecinde işten atan işveren hem kanunu tanımamıştır hem de feshe gösterdiği gerekçe ile toplumun vicdanını sızlatmıştır.”

MADEN EMEKÇİSİ SAHİPSİZ BIRAKILDI

Maden emekçilerinin hileli taşeronluk düzenlemesi olan rödövans sisteminin ve yasa dolanılarak özel sektöre işletme ruhsatı verilmesinin bir sonucu olarak sahipsiz bırakıldığını belirten Ünver; “Ermenek özelinde madencilik sektöründe yaşanan tüm sorunların asıl sebebi, madenciliği kamu yararına kullanımdan ve mühendislik biliminin bilimselliğinden uzaklaştıran, maden emekçisini işverenin insafına terk eden yanlış madencilik politikalarıdır.” dedi.

TÜM SORUNLAR ARAŞTIRILSIN

Ünver, kömür madenciliğinin, başta Ermenek olmak üzere stratejik öneme haiz olduğu şehir ve bölgelerde kapanan madenlerin çalıştırılamamasının sebeplerinin işletme sahibi, piyasa şartları veya varsa çalışandan kaynaklanan sebepleri olmak üzere araştırılması, bu maden sahalarının bulunduğu bölgelerde madencilik sektörünün geçmişi ve geleceği ile bulunduğu bölge ekonomisine katkılarının ayrıntılarıyla araştırılması, bu yörelerde az sayıda kalan maden işçilerinin karşılaştıkları ücret alamama, tazminatlarının ödenmemesi, yemek, servis gibi sorunların çözülmesi ve kapanan ocakların yeniden açılması için yapılabileceklerin ve çalışmayan madenlerin olduğu yerlerde ortaya çıkan istihdam açığının kapatılmasının yöntemlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması talebiyle önerge verdi.