Eğitim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Bu eğitim sürecinin en değerli ve önemli bölümünü ise hiç şüphesiz okullarda bulunulan zaman dilimi oluşturuyor. Malumunuz COVID-19 salgını nedeniyle öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz okullarında buluşamıyorlar. Şu anda fiziken ayrı yerlerde olsalar da “uzaktan eğitim” araçları kullanılarak bu buluşma gerçekleşiyor ve eğitim aralıksız devam ediyor.

Uzaktan da olsa yüzyüze de olsa eğitim sürecinin baş aktörü her zaman öğretmenlerdir. Böylesi bir uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerimiz; ciddi bir sorumluluk yüklendiler. Yüzyüze eğitimdeki rol ve sorumlulukları, uzaktan eğitimde daha da arttı. Uzaktan eğitim sürecinde özellikle ilkokul ve ortaokul düzeyindeki öğrencilerin öğrenme sürecini yönetmek ve onları takip etmek, öğrenmeye yönelik motivasyonlarını sağlamak, sosyal ve duygusal gelişimleriyle ilgili problemlerin çıkmaması için velilere rehberlik yapmak vs. manevi olarak ciddi bir ağır yük oluşturuyor.

Bu demek değildir ki yüzyüze eğitimde rahattılar, şimdi sıkıntı yaşıyorlar. Hayır! İşin hakkını vermek isteyen öğretmenler için öğretmenlik mesleği ne bugün ne de geçmişte hiçbir zaman kolay bir meslek olmadı. Çok değil, biraz geçmişe 20 – 30 yıl öncesine gittiğimizde öğretmenlerimizin ilk atandıkları yerlerde nelerle karşılaştıkları ve yaşadıklarını az çok duyuyor ve biliyoruz.  Örneğin öğretmenlerimizin okulu olmayan köylerde derme çatma mekânlar oluşturarak sırasız sınıflarda eğitim yapmaya çalıştıklarını; zor koşullar içerisinde bir yandan tezeklerle soba yaktıklarını, bir yandan okullarını temizlediklerini vs… Bu ve buna benzer bir sürü hatıraları öğretmenlerimizden dinliyoruz. Öğretmenlerimizi bu zorlu koşullarda mesleklerini icra etmeye ve zorluklarla mücadele vermeye iten en büyük nedenlerden birisinin esasında onların insanlığa, vatanımıza ve milletimize faydalı olma isteklerinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum.  Günümüz salgın koşulları nedeniyle oluşan / oluşabilecek eğitimsel sorunların üstesinden gelme noktasında da, aynı niyet, ideal ve mesleki farkındalıkla öğretmenlerimizin mesleklerini icra etmeleri gerekiyor. Tarihin, şu anın ve geleceğin öğretmenlerimize yüklediği “topluma milli ve manevi değerlerine bağlı nitelikli birey yetiştirme” misyonu, onların en büyük motivasyon kaynağı olmalıdır. Bu misyonun sağlayacağı vizyonla öğretmenliğin gönül mesleği olduğu ve doğası gereği fedakârlık ve diğerkâmlık gerektirdiği unutulmamalıdır.

Öğretmenlerimizin bu misyonlarını yerine getirebilmeleri için velilerimiz de bu taşın altına ellerini koymalıdır. Öğretmenlerimizin işlerini kolaylaştıracak şekilde çocuklarına en iyi şekilde destek olmalı; öğretmenlerimizin sırtlandığı bu ağır bir yüke onlar da ortak olmalılar. Hem böylesine bir süreçte öğretmenlerimizden kendi çocuklarımız için fedakarlık yapmalarını ve üst düzey çaba sergilemeleri beklerken, bizim veliler olarak öğretmenlerin gösterdiği bu çaba ve fedakarlıklara kayıtsız kalmamız düşünülemez.

Son olarak topluma nitelikli ve alanında uzman birey kazandırma halkasının önemli kısmını üniversiteler oluşturmaktadır. Malumunuz üniversitelerimiz de salgın nedeniyle eğitim sürecini uzaktan yürütmektedirler. Doğal olarak Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde (KMÜ) de eğitim faaliyetleri aralıksız bir şekilde uzaktan eğitimle gerçekleştiriliyor. Diğer taraftan KMÜ zaman içerisinde şehrin bir değeri ve markası haline geldi. Üniversite için yapılan yatırımlar ve öğrencileri için gerçekleştirilen hizmetler doğrudan ve dolaylı olarak Karaman şehrine yapılan hizmetler olarak karşılık bulmaktadır. Bu bağlamda COVID-19 salgın döneminde üniversite yönetimimiz tarafından öğrencilerimize uzaktan eğitim için sağladıkları teknik alt yapı hizmetleri, öğrenci odaklı alternatif (online sınav, ödev, forum, proje vs.) başarı değerlendirme ölçütleriyle değerlendirmelerin yapılmasına teşvik edilmesi, öğrencilerimiz herhangi bir nedenden dolayı sınava girmediyse ya da giremediyse tekrardan sınava girme hakkının tanınması vs. uzaktan eğitim sürecinin verimli geçmesi noktasında öğrencilerimiz için yapılan önemli ve değerli hizmetlerdir. Bu bağlamda başta Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül olmak üzere üniversite yönetimimize ve KMÜ Uzaktan Eğitim Merkezi yönetimine ve çalışma ekibine sağladıkları hizmetler için teşekkür ederiz.