Vali Mehmet Alpaslan Işık, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayınladığı mesajında: “1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir.

Doğal kaynakların giderek azaldığı ve dünyanın pek çok bölgesinde çevre kirliliğinin büyük sorun haline geldiği, iklim değişikliği ve afetler ile karşı karşıya kaldığımız günümüzde, doğayı ve çevreyi koruma ihtiyacı zorunlu hale gelmiştir.

Eğer alışılmış sistemle tüketmeye, kaynaklarımızı kullanmaya ve kirletmeye devam edersek, küresel ısınma, kuraklık, iklim felaketleri, ormansızlaşma, canlı türlerinin ve biyoçeşitliliğin ortadan kalkması ve ekolojik krizin geri dönülmez noktaya gelmesi beklenmektedir, önümüzdeki yıllarda üzerinde yaşayabileceğimiz özelliklere sahip bir dünya kalmayacaktır.

Bilim insanlarına göre iklim değişikliği nedeniyle Dünya’nın 2050’ye kadar ortalama 2 - 3 derece ısınacağı, afetler ile yaşam koşullarının değişmesi gerektiği, tarımsal üretimin düşeceği, denizlerde balık kalmayacağı, iklim değişikliğinin gıda krizi, açlık ve iklim göçleri gibi sosyoekonomik sonuçları dünyamızı bugünkünden çok daha ağır ve yaşamsal krizlere sürükleyeceği konusunda uyarmaktadırlar ve çok acil önlemlerin alınması gerektiğini belirtmektedirler.

Bugün tüm dünya; küresel ısınma, çölleşme, kuraklık, temiz içme suyuna erişememe gibi insanlığın geleceğini tehdit eden çevre sorunlarına karşı büyük bir mücadele vermektedir.

Hep birlikte doğayla uyumlu yaşayabilme mümkün olursa gelecek için çok önemlidir.

5 Haziran Dünya Çevre günü kutlu olsun!” dedi.