Vali Mehmet Alpaslan Işık, 02 Mayıs Hz. Mevlana’nın Karaman’dan Ayrılış yılı nedeniyle yayınladığı mesajda; “ Karaman, Yunus Emre ile Mevlana ile Karamanoğlu Mehmet Bey ile ruhunu bulan erdemli bir şehirdir. Erdemlidir; çünkü O Yunus Emre’nin sevgisi, Mevlana’nın hoşgörüsü, Karamanoğlu Mehmet Bey’in dil bilinci ile mayalanmıştır. Ne mutlu ki böyle kadim bir şehirde, birbirinden değerli gönül dostlarının hatırasıyla yaşıyoruz. Ne mutlu ki gönüllerimiz onların sevgi ve muhabbetiyle şenleniyor. Ancak biliyoruz ki dünya bir gölgeliktir ve dostu arayan gönüller için durmak yoktur. “Bir kararda durmayalım, gel gidelim dosta gönül” diyen bir medeniyetin mensupları olarak biliyoruz ki her yolculuk bir arayışın sonucudur.

Hz. Mevlana’nın Karaman’dan Konya’ya yolculuğunu da bu anlamda bir gidiş değil bir arayış olarak okumak gerekir. Her yıl 2 Mayıs’ta yüreğimizi kuşatan hüznün tesellisi de işte bu yolculuğun bir arayış olduğuna olan inancımızdır. Hz. Mevlana Karaman’da sadece bir anne, bir oğul, bir kardeş bırakarak gitmemiştir. O, bu şehirde hatıralarını bırakmıştır ve O’nun her hatırası, Karaman’ın tarihinde eşsiz bir zenginliğe dönüşmüş, ruhuna ruh katmıştır. Bize düşen bu ruhu yaşamak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bize düşen bu salgın döneminde dahi, hayatı bir telaş ve kaygıyla değil; sevgi, sorumluluk ve sabırla yaşamaktır. Bize düşen Hz. Mevlana’nın, Hz. Yunus’un, Karamanoğlu Mehmet Bey’in, Mümine Hatun’un hatıralarını her daim hafızamızda tutmaktır. Her birinin, her hatırasını aziz bir emanet olarak görmek ve o emaneti onurla ve gururla yarınlara taşımaktır.

İçinde bulunduğumuz bu mübarek günlerde Hz. Mevlana’nın ve annesi Mümine Hatun’un şahsında tüm gönül dostlarımızı bir kez daha hayırla ve minnetle yâd ediyorum” dedi.