Vali Meral yayınladığı kutlama mesajında; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs’ta İstanbul’dan yola çıkarak 19 Mayıs’ta Samsun’a ulaşmasıyla başlayan İstiklal mücadelemizin mihenk taşlarından biri olan 19 Mayıs 1919 tarihinin 100’ üncü yılı vesilesiyle başta Samsun olmak üzere 2019 yılı boyunca tüm Türkiye’de gençlik, spor ve kültür etkinliklerinin düzenleneceği, Cumhurbaşkanlığının 2019/4 sayılı genelgeleriyle belirlenmiştir.
 
Bu bağlamda hem 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100’ üncü yılını kutlamanın, hem de 100’ üncü yıl kutlamaları etkinliklerinin yıl boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanacak olmasının coşkusu ve heyecanı içerisindeyiz. 
 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesi, aziz milletimizin tekrar doğuşu, özgür ve müreffeh yarınlara yürüyüşüdür.
 
İstiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz son büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşıyla Aziz milletimiz, vatan ve bayrak sevgisini, özgür yaşama kararlılığını tüm dünyaya ilan etmiş; Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan süreç, başka milletlerin bağımsızlık mücadelesine de örnek olmuştur.
 
İstiklal Savaşımızı zafere taşıyan birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu, bugün tüm kazanımlara sahip çıkmamızı, ülkemizi daha müreffeh kılmak için azimle çalışmamızı, geleceğe umutla bakmamızı sağlamaktadır.
 
Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin milli, manevi ve insanî değerlere sahip olarak yetiştirilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’ni koruma ve devam ettirme ruhunun asla kaybettirilmemesi, Türk Gençliğinin üstün gayret ve başarılarıyla sonsuza kadar var olması demektir.
 
Türkiye Cumhuriyeti; kendisine emanet edilen vatanı, milleti ve güçlü Türkiye’yi koruma ve devam ettirme ruhuna sahip Türk Gençliğinin üstün gayret ve başarılarıyla sonsuza kadar var olacaktır.
 
Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum” dedi.