Yayınlanan duyuruda;

“Madde 1- Bu karar;

Anayasanın 25. ve 26. maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde esasları belirlenen düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti kapsamında yapılacak olan basın açıklamalarının kamu düzeni ve kamu güvenliği göz önünde tutularak yapılmasını sağlama amacını taşımaktadır.

Kapsam

Madde 2- Bu karar, basın açıklaması yapacak yerli, yabancı gerçek ve tüzel kişilerin sorumluluğu ile kamu görevlilerinin görev ve yetkilerini kapsar.

HUKUKİ DAYANAK

Madde 3- Anayasanın 25. 26. maddeleri, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, 2559 Sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve İçişleri Bakanlığı’nın 02.11.2012 tarihli 2012/64 sayılı Genelgesinin 3. Maddesi gereğince hazırlanmıştır.

GENEL ESASLAR

Madde 4- İlimizdeki kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler, sendikalar, vakıflar, dernekler, odalar, birlikler, ticari ortaklıklar ve tüzel kişiliğe haiz diğer kuruluşlar ile gerçek kişiler, kamuoyu oluşturmak amacıyla şiddet içermeden, kamu güvenliği ve kamu düzenini bozmadan, gürültü ve çevre kirliliğine yol açmadan, günlük hayatın seyrini kesintiye uğratmadan, başkalarının hak ve özgürlüklerini kısıtlamadan, yaya ve araç trafiğine engel olunmadan ve makul sayıda katılımla 5. maddede belirtilen istisnalar dışında basın açıklaması yapabilirler.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILAMAYACAK YERLER

Madde 5- Basın açıklaması faaliyetinde bulunmak üzere bir yerde toplanan şahıs ve gruplar ile yayalar arasında; kamu düzenini bozan, sözlü veya fiziksel istenmeyen olayların meydana gelmemesi, vatandaşlarımızın yaya kaldırımlarından aşağı inmek suretiyle hem can hem mal güvenliğinin tehlikeye girmemesi, karayolu, cadde ve sokaklarda yaya ve araç trafik akışının engellenmemesi, ticari işletmelerin ticari faaliyetlerini engelleyecek şekilde bu işletmelerin önlerinde basın açıklaması yapılmaması amacı ile;

Karaman İli sınırları içerisinde;

Valilik, Kaymakamlık, kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu ve özel okulların, ibadethanelerin, resmi ve özel sağlık kuruluşlarının önlerinde, müştemilatları içerisinde, bahçesinde ve girişlerinde,

Resmi törenlerin yapıldığı alanlar hariç olmak üzere kamuya açık olan park ve meydanların girişlerinde ve içerisinde,

Ticari işletmelerin faaliyetini engellediğinden dolayı ticari işletmelerin önünde,

İlimizi/İlçelerimizi diğer İllere/İlçelere bağlayan alternatifi olmayan karayolları üzerinde, bu karayollarının yol kenarlarında ve kaldırımlarında,

İçişleri Bakanlığı’nın 02/11/2012 tarihli ve 2012/64 sayılı Genelgesinde belirtilen şartlara aykırı olarak,

basın açıklaması yapılamaz.

Cezai İşlemler

Madde 6- Bu karara uymayanlar ve yapılan ikazlara rağmen kararı ihlal etmeye devam edenler Kabahatler Kanununun 32. maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır. Ayrıca basın açıklamalarının toplantı ve gösteri yürüyüşüne dönüşmesi durumunda kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak değerlendirilerek 06.10.1983 tarihli ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile diğer ilgili kanun hükümleri uygulanacaktır.

Yürürlük

Madde 7- Bu karar 25/12/2020 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 8- Bu kararı Karaman Valisi yürütür” denildi.