2012-2015 yılları arasında Kayseri 1. Komando Tugayı’nda ve Irak’ın Kuzeyinde 5 ay yurt dışı görevi yapan, 2015 yılında görevinden ayrılan Uzman Çavuşlar Sosyal Dayanışma Derneği Karaman İl Temsilcisi Metin Can, İçişleri Bakanlığı’nın kararlarına rağmen kamuda istihdam haklarının verilmediğini söyledi.

Türkiye genelinde bin, Karaman’da en son alım şartlarına göre 3 uzman arkadaşının kamuda iş beklediğini ifade eden Can, bazı belediye başkanlarının kendilerine randevu bile vermediğinden dert yandı.

Uzman Çavuşlar olarak canlarını düşünmeden görev yaptıklarını, bugün tekrar ihtiyaç duyulması halinde seve seve Ülkenin bölünmez bütünlüğü uğruna canlarını vermeye hazır olduklarını anlatan Metin Can, Karaman Valisi, milletvekilleri ve belediye başkanlarından mağdur olan 3 uzman çavuşa yardımcı olmalarını istedi.

Uzman Çavuşlar Sosyal Dayanışma Derneği Karaman İl Temsilcisi Can, “Bizim şu anda kamu da istihdam edilme hakkımız var ancak önümüze sebebini anlayamadığımız bürokratik engeller çıkartılıyor.” diyerek, şunları söyledi;

“Derneğimizin merkezi Ankara’dadır, dernek başkanımız Arif Saylam‘dır. Derneğimizin tek amacı görevden ayrılanlar değil görevde olan uzman çavuşlar, şehit aileleri ve gazilerimiz de yardımcı olmaktır. Derneğimizin girişimleri sayesinde Adalet Bakanlığı 3 Bin Uzman alımı yaptı, geriye bin uzman çavuş arkadaşımız kaldı. Karaman’da 3 uzman arkadaşımız mağdur durumda. Biz ülkemiz için canımızı hiç düşünmeden ailelerimizi geride bırakarak, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için görev yaptık. Görev yaparken şehit ya da gazi de ola bilirdik ancak bize nasip olmadı. Biz devletimizin bize verdiği hakkı kullanmak istiyoruz. Önümüze çıkan engeller beni ve arkadaşlarımı üzüyor. Karaman artık uzman çavuşlarına sahip çıksın”

Can, Karaman’da mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde daha üst makamlarla görüşmeler yaparak çözüm yolunu arayacaklarını dile getirdi.

UZMAN ÇAVUŞLAR SOSYAL DAYANIŞMA DERNEĞİ NEDİR?

Bizler 3269 sayılı uzman erbaş kanununa tabi olarak çalışan, sağlık veya kendi isteği ile görevinden ayrılan görevi esnasında gazi ve şehit olmuş kardeşlerimizin aileleri ile bir araya gelerek uzmanlar sosyal dayanışma derneğinin temellerini atan kişileriz.

Derneğimizin merkezi Ankara’da olup, Genel Başkanımız Arif Saylam‘dır. Yönetim kurulu üyelerimiz ise Başkan Yrd. Erkan Çelik, Başkan Yrd. Fuat Bahar, Genel Sekreter Veysel Abul ve Sayman Sinan Güleç Ankara’daki faaliyetleri yürütmektedir.

Derneğimiz kısa bir zamanda çok geniş kitle ve üye sayısına ulaşmıştır. 43 ilde il temsilciliği kurmuştur.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Uzman Er – Erbaş, Uzman Jandarma olarak hizmet icra etmiş, bu hizmetinden emeklilik, maluliyet veya zorunlu hizmet süresini tamamlamış olup ve meslekten kendi  isteği ile ayrılan, görevi esnasında şehit ve gazi olmuş vatan evlatlarımız ile vefat eden ve görevde bulunan Uzman Er – Erbaş, Uzman Jandarmaların eşleri, anneleri, babaları ve reşit olan ve olmayan çocuklarının, Uzman Er – Erbaş ve Uzman Jandarmaların kanunen başka bir kuruma geçiş yapan personellerin hakları ile eşleri üst soylarının, sosyal-kültürel ve hukuki ihtiyaçlarını karşılamak, yasalardan doğan veyahut doğacak olan hak ve menfaatlerini korumak ve görevinden kendi isteği ve sağlık sebepleri ile ayrılan personellerin kamu kurum ve kuruluşlarında atamalarının sağlanması her türlü istihdam işinin yaptırılması , bu hususta üyelerinin bu hakları ile ilgili idari mercilerde girişimlerde bulunmak, yazışmalar yapmak, onurla yerine getirdikleri mesleklerine ilişkin ortak hatıralarını yaşatmak ve dayanışmalarını devam ettirmek, amacı ile ilgili kanun hükümlerine göre kurulmuştur.

Yapılan çalışmalar esnasında birçok siyasetçi ve bürokratla irtibat kurulmuştur ve görevinden kendi isteği ile ayrılmış uzman erbaşların kamu kurumunda istihdam edilmesi hususunda Adalet Bakanlığımız bünyesinde görevlendirmek üzere 4 Bin kişilik infaz ve koruma memurluğu kadrosu bizlere verilmiş olup, derneğimizin gururu olmuştur. Bu itibarla mağdur olan arkadaşlarımızın çoğunun mağduriyeti giderilmiştir. Derneğimizin bu itibarını daha büyük kitlelere ve tüm uzman camiasına hitap etmek maksatlı ve 10.02.2016 tarihinde önce meslekten ayrılan arkadaşların mağduriyetini daha kısa ve tez zamanda gidermek maksatlı gece gündüz meclis ve bakanlık çalışmaları yaparak infaz koruma memuru şartları tutmayan kardeşlerimiz için yaşanan en büyük sıkıntımız olan 10.02.2016 tarihinden önce görevden ayrılan uzman erbaşların kamu ve kuruluşlarına geçmesi için 2 yıl görev suresi şartı 6663 sayılı gelir vergisi kanunun 14.maddesi 29/01/2016 tarihinde çıkartılan 6663 sayılı gelir vergisi kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun çerçevesinde;

18/03/1986 tarihli ve 3269 sayılı uzman erbaş kanunun 5’inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Uzman Erbaşların 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı devlet memurları kanunun 92’inci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az 2 yıl maddesi değiştirilerek 7 yıl hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir” ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer demesi ile kanundaki bu değişiklikle bu tarihten önce kendi isteği ile veya sağlık sebebi ile ayrılmış personel için belirleyici bir hüküm verilmemiştir.

Ve aylarca yaptığımız çalışmalar sonucunda 06.07.2017 tarihinde ‘’İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 22.06.2017 tarih ve 93127266900e. 14155 sayılı yazısına istinaden;

Mevcut mevzuat hükümleri ve yargı kararları çerçevesinde görüş istenilen konu irdelendiğinde;

6663 sayılı gelir vergisi kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun 10/02/2016 tarihinde yürürlüğe girmesinden önce, 3269 sayılı Uzman Erbaş kanunu kapsamında Uzman Erbaş olarak görev yapan ve iki yıllık hizmet süresini dolduran ve kendi isteğiyle sözleşmesini yenilemeyerek görevinden ayrılanların, 657 sayılı devlet memurları kanununun 92’nci maddesi kapsamında “atamalarının yapılabileceği değerlendirilmektedir’’ olumlu görüşü verilmiştir, bir başarı ve birçok kardeşimizin kamu kuruluşuna yerleşmesine vesile olduk bundan sonrada ayni azim ve kararlılıkla görev yapan görevinden ayrılan gazi ve şehit ailelerimiz için elimizden gelen gayretin fazlasını göstererek bir çok başarıya ve ülkemizin geçirdiği zor günlerde dayanışma birlik beraberlik ruhunu aşılamak için her gün, her saat devletimizin bize verdiği yetki ve kanun çerçevesinde faaliyetlerimizi yürüteceğiz.