Konferans öncesi İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nu ziyaret eden Prof. Dr. Necati Cemaloğlu yapmış olduğu çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. İl Müdürü Mevlüt Kuntoğlu ise Necati Cemaloğlu’nu Karaman’da ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek eğitim liderlerine ve öğretmenlere sağlayacağı katkılarından dolayı teşekkür etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nu ziyaretin ardından 2023 Eğitim Vizyonu programı kapsamında Karaman’daki okul idarecilerine yönetim becerileri ve liderlik konuları ile ilgili konferans veren Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, Eğitim Vizyonu ile eğitimcilere seslendi.

Dünyadaki ve ülkemizdeki mevcut eğitim yöntemleri ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, 2023 Eğitim Vizyonu’nun felsefesini ve gerekliliğini anlattı. 2023 Eğitim Vizyonu’nun temel hedefinin öğrencilerin aklıselim ve kalbiselim bir şekilde yetişmesi olduğunu söyledi.  Necati Cemaloğlu, eğitilmiş kişi gücünün farklı bir yöne kaydığını belirterek gelişmiş ülkelerin yakın zamanda yapay zekaya dayalı robot teknolojilerine geçeceğini ifade etti. Cemaloğlu “Dünya’da genetik, biyoteknoloji, nanoteknoloji, yapay zekâ ve akıllı materyal araştırmalarının yapıldığı ve her gün yeni bir icadın insan yaşamını etkilediği bu süreçte eğitim sisteminin, amaçlarının, yönteminin ve yetiştireceği insan tipinin yeniden tanımlanmasına ihtiyaç vardır.” şeklinde konuştu.

“Bilimsel bilginin üretildiği yer okullardır”

2023 Eğitim Vizyonu’nun dünyadaki gelişmelerin ışığında hazırlandığının altını çizen Necati Cemaloğlu, bilimsel bilgi olmadan teknolojinin üretilemeyeceğini vurguladı. Cemaloğlu, “Önce bilimsel bilgiyi bulursunuz. Bulduğunuz bilimsel bilgiden dolayı teknoloji gelişir. Bilimsel bilginin üretildiği yer okullardır. Yani analitik düşünen çocuklardır” diye konuştu.

Öğretmenlik hayatından örnekler vererek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, öğrencilerin değerleri kulakları ile değil gözleriyle öğrendiğini belirtti. Cemaloğlu, “35 yıllık öğretmenlik hayatımda hiçbir derse geç girmedim. Öğrencilerimin de zamana riayet etmelerini isterim. Nasıl ki bir sarraf 40 gram altın satarken 5 gramını eksik tartamazsa 40 dakikalık dersin 5 dakikasına geciken bir öğretmen de aynı etik soruna sahiptir. Ben sahip olduğum değerlere ilişkin en büyük eğitimi babamdan aldım. Nasihatlerle değil görerek, yaşayarak babamın örnekliğiyle yetiştim. Onun için hem ailelere hem de öğretmenlere başat model oldukları için çok büyük sorumluluklar düşüyor. Çocuğunuza kazandırmak istediğiniz davranışı anlatmak yerine kendinizde görmesini sağlayın.” dedi.

“Elli ton portakal bir kilo İphone X yapmıyor”

Dünyadaki ülkelerin, icat yapanlar, icat yapmayıp inovasyon yapanlar ve ne icat ne de inovasyon yapmayıp sadece tüketici ülkeler olarak üç kategoride ele alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Necati Cemaloğlu, elli ton portakalın bir kilo İphone X yapmadığını söyleyerek, “Peki, ne zamana kadar tüketeceğiz? Ona bakalım. Arkadaşlar muhtemelen elli ton portakal bir kilo İphone X yapmıyor. 2023 Vizyonu ezbere dayalı kalıbın dışında neyin, nasıl olduğunu anlatıyor. Size, eğitimci gözüyle şunu söylemek istiyorum. Doğaya baktığı zaman doğadaki bilimi gören analitik düşünebilen, problem çözebilen, inovasyon yapabilen çocuklar yetiştirebileceğimize inanıyorum. Eğitimdeki dönüşümle bu süreci yakalayamadığımızda, yarın torunlarımızla sohbet ederken Dedeciğim, dünya dördüncü sanayi devrimini yaparken siz ne yapıyordunuz, sorusuna muhatap olacağız.” şeklinde konuştu.

“Yarın emekli olunca anlatacak kaç başarı hikâyeniz var”

Eğitim liderlerine verdiği konferansın ardından öğretmelerle buluşan Prof. Dr. Necati Cemaloğlu öğretmenlik ile lider öğretmenlik arasındaki farkları ele alarak konuşmasına başladı. Cemaloğlu, “Sizlere soruyorum. Yarın emekli olunca kaç tane anlatacak başarı hikâyeniz var. Kaç çocuğun yüreğine dokundunuz. Kaç öğrencinin yaşam hikâyesini yeniden yazdınız. İşte bunları yapabiliyorsanız ve öğrencilerinizin hayatlarına etki edebiliyorsanız bu lider öğretmenliktir. 496 puanı alıp okulunuza gelen çocuğu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandırmak lider öğretmenlik değildir. İlaç bağımlısı delici ve kesici aletle okula gelen öğrenciyi bilgi dünyasının emekçisi yapmak lider öğretmenliktir. Bir insanın hayatta karşılaşabileceği en güzel insan öğretmenlerdir. Öğretmenlik insanların yüreğine dokunmaktır. Bu yüzden de öğretmenliği çok önemsiyorum” diye konuştu.

“Lider öğretmeler, öğrencilere dersi metaforla anlatır”

Nasıl lider öğretmen olabilirim? sorusuna yanıt arayan Necati Cemaloğlu öğretmenlere yaptığı uygulamalarla ve örneklerle bu sorunun cevabını anlattı. Cemaloğlu, “Lider öğretmenlerin en önemli özelliği metafor kullanmasıdır. Lider öğretmenler öğrencilere dersi metaforla anlatır. Eğer metafor kullanarak ders yapabilecek aşamaya geldiyseniz farklı bir öğretmensinizdir. Bir öğretmenin üç tane yeterlilik alanı vardır. Birincisi alan bilgisi, ikincisi formasyon, üçüncü de genel kültürdür. Genel kültürünüzün formasyondan ve alan bilgisinden daha fazla olması gerekir. Çünkü hayatla bilgiyi ilişkilendirmeniz gerekir. Öğrendiğiniz her şeyi hayata transfer edebilmeniz lazım. Bilgiyi hayata transfer edemiyorsanız anlamamışsınızdır. Derslerinizi örnek vererek anlatmaya özen gösterin. Taklit edilmeye başladığınız anda lider öğretmensiniz” ifadelerini kullandı.

“Lider öğretmenlerin en önemli özelliklerinin biri de öğrencelerin pin kodunu çözmesidir”

Bütün insanlarda üç tane zekâ vardır diyen Necati Cemaloğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Sağ beyin, sol beyin ve frontal beyin. Sağ beyini aktif öğrenci yiyelim, içelim, gezelim ve eğlenelim diyen biridir. Genellikle sağ beyin öğrenci hedonisttir. Bu öğrencinin bu özelliğini bilmeyen öğretmen her sınıfın bir soytarısı var sen de bu sınıfın soytarısısın, der. Onun bütün manyetik alanını yok eder. Lider öğretmen ise o öğrencinin bu özelliğini bilir ve ona göre davranır. Sol beyini besleyen analitik düşüncedir. Sol beyine sürekli deneysel bir şeyler anlatmanız yani analitik bir bilgi kazandırmanız lazım. Ben her zaman öğrenmeyi ikiye ayırırım. Bir öğretmenle aktif zaman ve ikincisi öğretmenle pasif zaman. Öğretmenlerle aktif zaman dilimini öğrencinin hiçbir yerde bulamayacağı bilgi ile veririm. Öğretmensiz zaman dilimde öğrenmeyi tekrar ya da verdiğim ödevlerle sağlarım. Lider öğretmenlerin en önemli özelliklerinin biri de öğrencelerin pin kodunu çözmeleridir. Pin kodunu yanlış girerseniz puk kodu, onu da yanlış girerseniz, telefon kapanır” dedi.

İki günde üç oturum şeklinde gerçekleştirilen ve katılımcıların büyük beğenisini kazanan programların ardından Prof. Dr. Necati Cemaloğlu kitaplarını imzalayarak öğretmenlerle bir süre sohbet etti.