Hazine Müsteşarlığı’nın yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak adına başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına başlayan Ziraat Bankası Karaman Şubesi, vatandaşları bekliyor.

Ziraat Bankası Karaman Şube Müdürü Ramazan Bektaş, konu hakkında açıklama yaparak şunları söyledi;

“Altın Tahvili Hazine Müsteşarlığı'nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faizi getirisi kazandıracak Devlet İç Borçlanma Senedi'dir. Faize duyarlı yatırımcılar için Hazine Müsteşarlığı'nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahviller de Altına Dayalı Kira Sertifikası olarak adlandırılmaktadır. Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır.” dedi.

ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASININ MÜŞTERİYE AVANTAJLARI NEDİR?

Altınların evde çalınma/kaybolma riskini ortadan kaldırarak devlet güvencesinde saklama ve stopaj kesintisi olmadan 6 aylık kupon/kira getirisi elde etme olanağı sağlamaktır. Mevduatta stopaj oranı vadesine göre %10-15 arasında değişmektedir. Tahvil gelirleri ise %10 stopaj kesintisine tabidir. Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası için stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. 6 aylık kupon/kira oranı dönemsel %1,20 yıllık getiri oranı ise %2,40'dır. Kupon/kira ödemeleri yatırımcıların hesaplarına Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen yöntemle TL cinsinden aktarılacaktır.

VADE SONUNDA ANAPARA ÖDEMESİ NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR?

Vade sonunda anapara ödemesinde müşterilerin 4 ayrı seçeneği olacaktır. İlk olarak Anapara bedeli vadesiz altı mevduatı hesabına (A02) gram olarak geri ödenebilir. Hazine Müsteşarlığını ihraç basın duyurusunda açıkladığı tarihler arasında Bankamıza başvuru yapmak koşuluyla Altı Tahvilinin/Altına Dayalı Kira Sertifikasını anapara bedeli 995/1000 saflıkta 1 kg.'lık külçe olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını olarak vade tarihinden sonra ZIRAAT BANKASI tarafından belirlenecek tarihlerde ve şekilde fiziken geri alınabilecektir. Müşteri fiziki teslim talebinde bulunduğu halde belirlenen sürede teslim almazsa anapara tutarı1000/1000 saflıkta gram olarak vadesiz altı mevduatı hesabına kayden geçilir. Hazine Müsteşarlığı tarafından yeni ihraç yapılması durumunda tekrar talepte bulunabilir. Müşteri yukarıdaki 3 seçenekten herhangi ikisini ya da hepsini aynı anda talep edebilir.”