Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; Bölgenin tarım odaklı ekonomisini enerji alanında da geliştirerek, katma değeri yüksek ve istihdamı önceleyen yatırımlarla üretim ve gelir artışını hedefliyor.

29 Eylül 2018 Cumartesi günü yayımlanan Resmî Gazetede, Niğde’nin Bor İlçesinde 2 bin 357 Hektarlık alan, güneş enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı olarak ilan edildi. 2019 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek ihale ile Niğde-Bor YEKA için 300 megavat kapasite tahsisi yapılacak. Ayrıca aynı ihalede 30 megavat / 90 megavat kapasiteli lityum-iyon teknolojisine sahip Türkiye’nin bu alandan kurulacak ilk Enerji Depolama Sistemi de Niğde-Bor YEKA bölgesinde yer alması sağlanacak.

KARAMAN’A 1 MİLYON 500 BİN TL DESTEK

KOP Bölgesinin çok yakın bir gelecekte Türkiye’nin önemli bir enerji üssü haline dönüşeceğini ifade eden KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Karapınar, Bor ve Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgelerinin en az 5 bin megavatlık enerji üretilebilme kapasitesinin KOP Bölgesini ön plana çıkarttığını söyledi.

Bölgenin yeraltı kaynakları ve güneş enerjisi potansiyelinin İdarenin temel ilgi alanını oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Bostancı, 2015 yılından bu yana bölgenin mevcut yenilenebilir enerji kaynaklı potansiyelinin yerli ve milli imkânlarla değerlendirilmesi için bölgedeki yenilenebilir enerji çalışmalarına önemli bir kaynak aktarıldığını, enerjinin çeşitliliği, güvenliği ve enerji kaynaklarına makul fiyatlarla erişimin her ülke için stratejik bir zorunluluk haline dönüştüğünü belirterek; “Başkanlığımız tarafından öncelikli konular arasında yer alan KOP Bölgesi Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Programı için 5 milyon 850 bin TL, Silisyum Saflaştırılma Araştırma Projesi için 2 milyon TL, Karaman Enerji Verimlilik Merkezi Projesi için 1 milyon 500 bin TL, Güneş Pillerinin (PV) Ülkemizde Üretilebilmesine Yönelik Etüt Çalışmaları Projesi için 1 milyon TL ve Jeotermal Kaynakların Değerlendirilmesi Projesi için ise yaklaşık 650 bin TL olmak üzere yenilenebilir enerji projelerine toplam 11 milyon liralık destek sağlandı. Bölgenin bu potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışan başta UNİKOP üniversitelerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Umuyorum ki en kısa zamanda KOP Bölgesi, Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji kaynaklarının kullanılmasında önemli bir yere gelecektir.” diye konuştu.