Hun Boksu Federasyonu tarafından Karaman’a atanan ve mazbatası alan Hun Boksu İl Temsilcisi Antrenör Yiğit Yiğit Devrim Ünlü, Karaman Gündem Gazetesini ziyaret etti.  Ziyareti esnasında açıklamalarda bulunan Ünlü; “Amacımız insanların bu dövüş sporlarıyla birbirine zarar vermesi değildir. Ancak sporcuların kendilerini korumasının yanında atalarımızın savunma sporu olan Hun Boksunu yeni ve gelecekteki nesillere aktarmaktır” dedi.

Ayrıca Hun Boksu spor dalına Osmanlı Tokadını(şamarı) da eklediklerini dile getiren Ünlü, sporseverleri Atatürk Bulvarı 30 Metrelik yol üzeri Özdoğru İş Merkezinde bulunan spor salonlarına beklediklerini ifade etti.

HUN BOKSU NEDİR

Batı'da Çinlileri doğuda Romalıları dize getiren Türk kavminin atalarından olan Hun Türk'leri en az bugünkü çağdaş mücadele sporları kadar, o zamanın şartlarına göre müthiş bir dövüş sanatına sahiptiler. Bu noktada bir değerlendirme yaparsak hayli ilginç sonuçların karşımıza çıktığını görürüz. Örnek olarak Kung-fu tarihinde bahsi geçen M.S. ilk yüzyıllardaki Çinli efsanevi savaşçılar, yenilmez kahramanlar, şanlı ve şerefli ordular adlarını yavaş yavaş tarih sahnesine yazdırırken, Türk boylarının yetiştirdiği savaşçılar, her türlü savaş silahlarını mükemmel bir şekilde kullanıyor, yakın boğuşmayı ve silahsız mücadele etme yöntemlerini başarıyla uyguluyorlardı. Özellikle Hun Türk'lerinin geliştirdiği Hun boksu adlı savaş tekniği ve silahsız mücadele sanatı o dönemde dahi efsane haline gelmişti. Tüm bunlardan anlaşıldığı gibi Çin savaş sanatlarının geliştiği dönemlerde Türk savaş sanatları altın çağını yaşıyordu. Türklerle sürekli çatışma içerisinde olan Çinlilerin Türklerin bu savaş sanatlarından etkilenmemesi ve kendi sanatlarına aktarmalar yapmaması imkânsız gibi gözükmektedir. Ayrıca geçmiş satırlarda da belirttiğimiz gibi Çinliler sürekli mağlup oldukları Türklerin askeri ve savaş teknikleri, disiplinlerini kopyalayıp uyguladıktan sonra Türklerle başa çıkabildikleri de bir gerçektir.

Hunluların bulup geliştirdiği ve diğer Türk boylarının da kullandığı bu mükemmel savaş sanatı hakkında ne yazık ki günümüzde kaynak niteliğinde bilgi yok denecek kadar azdır. Bunun yanı sıra Türk boylarının kendine özgü geliştirdikleri ve zamanla adları tarihin derinliklerine gömülüp kaybolan birçok özel sistemler vardır. Bunların biriside KOBOS denilen ve Türklerin savaşlarda kullandığı yakın dövüş şeklidir. Çinli savaş sanatları tarihçileri de kasıtlı olarak Türklere mal edilmesi kaygısıyla bir zamanlar kendilerinin de yararlandıkları bu sanatlardan hiç bahsetmemişlerdir. Buna rağmen bir çok Avrupalı tarihçi yaptıkları araştırmalarda, Hun boksunu ve diğer özel stilleri kabul etmişler ve bir çok tarihsel kalıntılardaki özellikle Hun boksu ile ilgili gravürlerin varlığını kabullenerek eserlerinde yer vermişlerdir. Hunlulların çocuklarına ilk öğrettikleri oyun olan Hun boksu yıllar süren ağır çalışmalarla Hunlu çocuklara öğretilir ve sonunda korkunç bir savaş gücüne sahip savaşçılar yetişirdi. Günümüzde özellikle Avrupa'da popüler olarak çalışılan bir Kung-fu sistemi olan HUN-GARY stilinin gerek isim olarak gerekse teknik yapılanmasında Hun Türk'lerinin önemli etkisi olduğu iddia edilmektedir. Ne yazık ki bu tip iddialar hep birer varsayım olarak günümüze kadar gelmiştir. Belge niteliğini taşıyacak çok az kaynak vardır. Çinli kaynaklar ise bu sanatları kendi nüfusları altına alabilmek için, Çinli olmayan hiç bir sanata yer vermemişlerdir.