Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının; 2021 yılı KOP Mali Destek Programı kapsamında Karaman’a sağladığı 10 Milyon 128 Bin TL tutarındaki proje hibe destekleri için inceleme ziyaretleri başladı. Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık’ın koordinasyonunda İl Milli Eğitim ve İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri tarafından yürütülecek olan proje sahalarını inceleyen KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, hayata geçirilecek projelerin Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesiyle Karaman için daha bir anlam kazandığını belirtti.

TARİHİ BİNADA İKİ PROJE HAYATA GEÇİYOR

Karaman Valiliğinin “Bizim Yunus” temalı, Yunus Emre’nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımın sağlanması, “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine paralel olarak 2021 KOP Mali Destek Programıyla “KOP Yunus Emre Kütüphanesi” ve “KOP Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi” projelerine hibe desteği sağladıklarını belirten KOP Başkanı Şahin, her Karamanlının eğitim hayatında önemli bir hatırası bulunan, tarihi ihtişamı ve kent merkezindeki eşsiz konumu ile kentin cazibe merkezi olmaya aday Gazi İlkokulu binasında birbirini tamamlayan iki ayrı projenin yürütüleceğini söyledi.

KOP Yunus Emre Kütüphanesi Projesi ile çocuk ve gençlere Yunus Emre’nin sevgi dili ve hoşgörüsünün aşılanacağını, hayal dünyaları zenginleştirilerek milli ve manevi değerlerini öğrenme ve yaşatma imkânı sunulacağını belirten KOP Başkanı Şahin; “İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülecek proje ile burada bir kütüphane kurulacak. Çocuklarımızın okumaya karşı olumlu tutum geliştirmeleri, okuma alışkanlıkları kazanmaları, yeni bilgiler ve kültürel değerleri öğrenmeleri sağlanacak. Yunus Emre’yi tanımaları, bir arada bulundukları akran grupları ile sosyalleşmeleri ve iletişim kurmalarını hedefliyoruz. Ayrıca çocuklarımızın Türkçeyi düzgün kullanması, sesleri doğru çıkarabilmesi, doğru anlama ve kullanabilmeleri, dinleme becerilerini kazanmaları, duygu ve düşüncelerini sözel ve mimiklerle ifade edebilmelerini sağlamak istiyoruz.”

KADIN VE GENÇLERİN İSTİHDAMINA YÖNELİK ATÖLYELER KURULACAK

“İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından yürütülecek KOP Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi Projesinde ise burada seramik, taş, metal, mum, bilgisayar destekli nakış, tekstil baskı ve ahşap oyuncak atölyesi gibi çeşitli üretim atölyeleri oluşturulacak. Karaman’a yönelik tarihi, kültürel ve turistik objeler hazırlanarak kamu kuramlarına, yerel yönetimlere ve sektör paydaşlarına satışları yapılabilecek. Atölyelerin bulunduğu alanda bir satış ofisi kurularak yeni bir sektör oluşmasına katkı sağlanacak. Oluşturulması planlanan eğitim atölyelerinde hedef kitleye yönelik olarak tasarım, e-Ticaret, Dijital Pazarlama, Finansal Okuryazarlık, üretim, modelleme, sunum ve paketleme, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Girişimcilik eğitimleri verilecek. Proje kapsamında eğitim alan ve eğitimlerde başarı gösteren kursiyerlerimizden bir kısmı projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla istihdam edilecek.” diye konuştu.

Bölgeler arası gelişmişlik farklarının ortadan kaldırılmasına ve yereldeki gelir seviyesini artırmaya yönelik projelerin Karaman’a hayırlı olmasını dileyen KOP Başkanı Şahin, projelerin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.