Üniversite sınavı için geri sayım başladı. Aylar ve haftalar yerini günlere hatta artık saatlere bıraktı. Peki bu son günde neler yapılmalı?

Üniversite sınavı yaşamımız için önemli adımlardan biri olsa da istenilen bölüm ya da üniversite kazanılamadığında hayatın sonu olarak görülmemeli. Aynı şekilde istediğimiz bölüm ve üniversiteyi kazandığımızda da hayatın geri kalanı toz pembe olarak geçmeyecek. Eğitim süreci online devam ediyor olsa da eylül ayında gençlerin de aşılanmasıyla birlikte üniversiteler yüz yüze eğitime geçecek gibi görünüyor. Bir bölümü kazanmak elbette çok kıymetli ancak bireyi asıl geliştirenlerden birinin de üniversitede katıldığı faaliyetler diye düşünüyorum.

Bugün bir sınav öğrencisi olarak “keşke” kelimesini kullanmayın. Keşke çalışsaydım, keşke deneme çözseydim, keşke erken kalksaydım, keşke daha çok çalışsaydım… Elinizden geleni yaptığınızı düşünün. Kazanamazsanız da bu sınav hayatın sonu değil. Canınız sağ olsun.

Sınav anında süreyi verimli kullanmak çok önemli. Herkesin deneme çözme tarzı ve derslere verdiği süre farklıdır. Elinizden geleni yapacağınızı düşünerek arada saati kontrol etmeyi unutmayın. Ancak bu sizin heyecanınızı arttıracak bir eylemse azaltabilirsiniz.

Son gün ve sınav günü sizi fiziksel anlamda yoracak eylemlerden kaçının. Ayrıca sindirim sisteminizin sağlığı açısından yediğiniz besinlere de dikkat edin.

Sizi en iyi siz tanırsınız. Bakmak ve tekrar etmek istediğiniz konular varsa tekrar edebilirsiniz. Sizi yormayacak küçük aktiviteler gerçekleştirebilirsiniz. Yakınlarınızın negatif söylemlerine ve sizden beklenen yüksek hedeflere aldırış etmeyi sınırlandırabilirsiniz. Önemli olan sizin ne istediğiniz.

Duygularınızı kontrol etmeye özen gösterin. Unutmayın siz elinizden geleni yaptınız, değerlisiniz ve hayat üniversitenin de dışında size çok başka kapılar açacaktır. Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum…