Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Koroner Anjiyografi Ünitesi’nde bir yılda bin 100 kişiye anjiyo yapıldı.

Geçen yıl hizmete açılan Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Koroner Anjiyografi ünitesi, kalp krizleri, kalp damarı tıkanıklıkları, stent uygulaması gibi pek çok hayati önem taşıyan tıbbi müdahalelerle hastalara hayat veriyor. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Yozgat’ta bir yıl önce hizmete giren koroner anjiyo ünitesinde bir yıl içerisinde bin 100 kişiye anjiyo yapıldığını söyledi.

Anjiyoların başarılı bir şekilde yapıldığını ve anjiyo olacak Yozgat halkının başka merkezlere gitmesine gerek kalmadığını ifade eden Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, “Yozgat’ta kalp hastası gerçekten sandığımızdan daha fazla, buradaki hastalar daha önce genellikle Ankara’ya geliyorlardı. Ankara dışında Kayseri’ye, İstanbul’a ve diğer kentlere hasta popülasyonu açısından bir yayılım oluyordu. Hastanemizde artık 24 saat hizmet verme imkanımız da doğdu. O yüzden hastalarımın yüzde 90’ı Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalına başvurmaktadır. Hastanemizde hastaya anjiyo gerekiyorsa anjiyo, anjiyo sırasında anjiyo plasi gerekiyorsa anjiyo plasi ve stent takma işlemi gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yozgat’taki kalp hastalarının çoğunun sebebinin beslenmeyle ilgili olduğunu belirten Erbay, “Halkımız beyaz et yerine dana ve kuzu eti tercih etmektedir, halbuki sağlıklı olanı beyaz ettir. Ayrıca yöre halkımız spordan uzak hareketsiz yaşamaktadır. Bunun yanında karbonhidratlarda beslenme alışkanlığı var. Bu da günlük toplam kalori miktarını artırmaktadır ve dolayısı ile hastalarımız koroner kalp hastalığıyla karşı karşıya kalmaktalar” diye konuştu.

Vatandaşlara önerilerde bulunan Erbay, “Az ve yağsız yemek, yağ kullanılacaksa sıvı yağ kullanılmasını ve spor yapmalarını öneriyoruz. Haftanın 5 günü en az 1 saat tempolu yürüyüş herkesin yapabileceği bir aktivitedir. Az yiyeceğiz, yağsız yiyeceğiz, kırmızı etten uzak Akdeniz usulü dediğimiz sebze, meyve ve balıktan olan yiyecekleri tercih edersek kalp hastalığından uzak olmuş oluruz” şeklinde konuştu. Yozgat’ta genetik koroner kalp hastalığının bir zemini olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, “Bu konuyu çok iyi takip etmek gerekir. Hastalarımız arasında genç yaşta gelen hastalarımız var, koroner anjiyo yaptığımızda önemli daralma olduğunu saptıyoruz. Burada aile öyküsü de çok önemli, genetik olarak da kalp hastalıklarına maruz kalan bir hasta popülasyonu da var” ifadelerini kullandı.

Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Kara’da, Yozgat ve çevre illere sundukları sağlık hizmetleri ile bölge halkının çevre illere sevkinin önemli oranda düştüğünü, Yozgat halkına yerinde sağlık hizmeti sunduklarını kaydetti.