Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü, kanserde erken teşhis ve tedaviyi sağlamak için aldığı mobil mamografi cihazı ile köylerde kadınları meme kanseri taramasından geçirecek.

Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri taramalarında ilk ona girerken meme kanseri taramasında da mobil cihazla köylerde kadınlara yerinde hizmet verecek. Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaarslan, kanser tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, “Halk sağlığı müdürlüğü olarak bizler köylere araçlar gönderip, kadınların Kanser Erken Teşhis Eğitim ve Tarama Merkezine (KETEM) getirerek kanser taramasından geçiriyoruz. Ancak vatandaşlarımız köylerdeki yoğun işlerinden dolayı bir çoğu merkezimize gelemiyor. Biz de bu sorunu çözmek için mobil kanser tarama sistemini geliştiriyoruz. Bunun için bakanlığımızdan bir kamyon aldık. Bu kamyona kanser tarama cihazı yerleştireceğiz ve bu aracımız köylerimize giderek kadınlarda meme kanseri taramasından geçirecek. İnşallah mobil kanser tarama aracımız Mart yada Nisan ayında hizmete başlayacak” dedi.

Kanserde erken teşhis çok önemli olduğunu vurgulayan Halk Sağlığı Müdürü Karaarslan, “ Bu kapsamda da sağlık bakanlığımız üç kanser türünde tarama programı uyguluyor. Bunların kadınlarda meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri taramaları. Kanseri erken evrede yakalamak istiyoruz, erken evrede yakalandığı zaman yüzde yüze yakın bir oranda tedavi şansı olduğu için çok önemsiyoruz. Kanser daire başkanlığı tarafından illerin verileri her hafta takip edilerek bizlerle paylaşılıyor. Yozgat olarak her hafta özellikle rahim ağzı ve bağırsak kanseri taramaları konusunda ilk 10 sırda yer alıyoruz, mobil aracımızla birlikte meme kanseri taramasında da daha çok kadınımıza ulaşacağız” diye konuştu.

Dr. Karaarslan, kanser taraması yapan sağlık personelin eğitimden geçirildiğini ve bu personelin sağlık taramalarında vatandaşlara bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.