Yozgat’ın Sorgun Ziraat Odası Başkanlığı tarafından, alternatif ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla, aspir konferansı düzenlendi.

İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonu’nda düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, ziraat odası olarak, çiftçilerin daha çeşitli ürün yetiştirebilmeleri ve daha çok kazanabilmeleri amacıyla, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Pancar Ekicileri Kooperatifi gibi kurumlarla ortaklaşa çalışmalar yaptıklarını, bu gün düzenlenen konferansında bunlardan biri olduğunu söyledi.

Konferansın konuşmacılarından Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem aspir bitkisinin Anadolu coğrafyası için uygun bir bitki olduğunu, aspir yetiştiriciliğinde toprak hazırlığı, münavebe, çeşit seçimi, ekim, bakım, hasat ve depolama konularında teknik bilgiler verdi. Akınerdem, Türkiye’nin 2 milyon ton yağ üretim kapasitesine sahip olduğunu, ancak Türkiye’de yağ açığı bulunduğunu ve bunu da ithalatla karşıladığını vurguladı.

Akınerden iki milyon ton yağın, bir milyon tonunun iç piyasada tüketilmesi, kalanının ise ihraç edilmesi gerektiğini savunarak, “Son dönemde yağ sektörünün daha da gelişmesiyle aspir bitkisi ülkemizde de işlenmeye başlamıştır. Biz bu konuyla ilgili olarak her yıl küçüklü büyüklü bir çok konferanslar düzenliyoruz. Üreticilerin bu ürünle ilgili pazar bulma kaygısı yersizdir. Pazar bulma konusunda artık bir sıkıntı kalmamıştır. Tüm yağ sanayicileri ve hatta uluslararası yağlı tohum firmaları bu bitkinin önemli alıcılarıdır. Pancar üretiminde olduğu gibi aspir üretimi de artık alım garantili yapılmaktadır” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılanlardan Cemalettin Uslu’da aspirde fiyatların nasıl belirlendiği, önümüzdeki yıl fiyatların ne olacağı ve çözüm yolları hakkında bilgiler aktardı. Bir başka konuşmacı Bülent Rıfat Doruk ise Kuraklığa çok dayanıklı bir bitki olan Aspir bitkisi ekimi sözleşmeli ekimi, çiftçiye çeşitli avantajlar sağlaması yanı sıra Tarım Bakanlığı tarafından desteklendiği, ton başına tohum desteği hariç ton başına 500 lira destek verildiğini kaydetti.