Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, 13 Proje çağrı döneminde hazırlanan projelerin 12 Ocak-10 Şubat arasında teslim alınacağını söyledi.

TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker ve Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir bir basın toplantısı düzenleyerek kırsal kalkınma projeler konusunda bilgi verdi. Desti Restoranda düzenlenen basın toplantısında Avrupa Birliği destekli IPART projeleri hakkında bilgi veren TKDK İl Koordinatörü Türker, Yozgat’ın gelişmesinde ihtiyacı olan sektörün tarım ve hayvancılık ve bunların yan sanayi dalları olduğunu söyledi. Yozgat’ın tarım ve hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Türker, “Yozgat’ta ki ekilebilir arazi tüm topraklarımızın yüzde 58’ine denk gelmektedir. Gerçekten çok verimli bir toprakta yaşıyoruz bunu iyi değerlendirmeliyiz. Tarım ve hayvancılığı Yozgat’ta güçlendirecek kurumlar ise TKDK ve Tarım İl Müdürlüğüdür. Bu her iki kurum da Tarım, Gıda ve Bakanlığına bağlıdır. Gerçekten Yozgat’ın kalkınması tarım ve hayvancılık ile bunların yan sanayi dallarının gelişmesiyle olacaktır. TKDK olarak biz son yıllarda Yozgat’ta süt, hayvan varlığı, kırsal turizm, tıbbi aromatik bitkilerin, yağlık bitkilerinin gelişmesinde çok etkimiz oldu. Şuana kadar IPART 1 programını uyguladık. Şuanda 13’üncü çağrıdayız ve bitmek üzere ve IPART 1’in de parası bitmek üzeredir. IPAR 1’de 13 çağrıdan sonra para kalmayacağını düşünüyorum. Şuanda 13 çağrı döneminde tarihlerimiz 12 Ocak’tan başlayıp 10 Şubata kadar sürecek. Ne kadar başvuru gelirse Yozgat için bir kar olacağını düşünüyorum. İPART 1 daha sonra İPART2 programlarıyla çağrıya çıkacak” dedi.

Vatandaşlardan 13 çağrıyı kaçırmamalarını ve güzel projeler hazırlamalarını isteyen Türker, “Bizim tek isteğimiz vatandaşlarımızın bu çağrıyı kaçırmamalarıdır. Vatandaşlarımız, proje hazırlamak istiyorlarsa, kırsal turizmde, yerel ürünlerden, kültür balıkçılığından, arıcılık, sera ve diğer işleme tesislerinden projelerini sunabilirler, bunlar küçük de olabilir büyük de olabilir. 13 çağrıda ne yapabilirsek onu yapmalıyız. Belki bir çağrı daha olabilir, o da et ve süt üreten işletmelere modernizasyonu şeklinde olabilir ve işletme başına 150 bin euro’luk bir bütçe ayrılacak. Bu kesin değil ve tahminidir. Bizim Yozgat olarak İPART 2’ye de hazırlanmamız gerekiyor. Biz IPART 2’ye hazırlanırsak Yozgat’a çok proje gelecektir” diye konuştu.

Yozgat’ta büyükbaş kesimhanesi konusunda 4 büyük ilçeden entegre et tesisi projesi beklediklerine değinen Türker, “Bu tesislerin istihdam edeceği insan sayısı 60’ın üzerindedir. Bizim eksiğimiz Yozgat’ta bir tane kanatlı kesimhanesinin olmaması bunun sebebi de büyük firmaların bu işte çalışıyor olmasıdır. Eğer Yozgat’ta bir tane kanatlı kesimhanesi olsa Yozgat’ın tamamında kümesler dolup taşacaktır. Araştırmalar ve görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah bunu da kazandırmak istiyoruz. Şu anda 50 bin bantlık 3 tane kümes inşaatımız sürüyor. Bu büyük firmalarda kümes sayısı arttıkça gelip yatırım yapmak isteyeceklerdir. Süt konusunda da çalışmalarımız var. Hitap ettiğimiz kesim çok büyük, proje hazırlayan kişinin hayal gücüne kalıyor” ifadelerini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir’de Yozgat özellikle tarımla kırsal kalkınmada Türkiye’nin önemli bir yerinde olduğunu belirterek, kırsal kesimde de yoğun bir nüfusun yaşadığını söyledi. TKDK’nın Yozgat’ta olması büyük bir nimet olduğunu ifade eden Özdemir, “ İlk çıktığında 19 ilde İPART vardı ve Yozgat’ta bu illerin arasındaydı. O günden bugüne IPART kapsamında çok güzel işler yapıldı. Özellikle hayvancılık konusunda büyük gelişmeler var. Türkiye’nin belli bir yerine oturduk. Yozgat’ın çok güzel bir yere geldiğini görüyoruz, insanlarımız daha bilinçli. İşletmeler modernleştikçe insanlarımız daha bilinçleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizde de ‘Kırsal Kalkınma’ var, bu sene 14 tane proje bitirdik, 7 tane de sulama projesi hazırladık. Şimdi bunlarda bir araya gelince Yozgat’ta güzel bir zenginlik oluştu. Kırsal alanı gezdiğinizde İPART veya Kırsal Kalkınmadan işletmelerin kurulmuş olduğunu görüyorsunuz. Tarımsal açıdan da tıbbi aromatik bitkiler içinde büyük bir desteği var. Bizim burada bir proje başlattık nadas alanların daraltılması diye, 2 milyon 300 bin dekar nadasa bırakılıyordu. Bunu değerlendirme konusunda çalışmalar başladık. Özellikle Aspir bitkisinin ekilmesini sağlıyoruz. Haşaş ekimi konusunda da çalışma yapılıyor. TMO ile de görüşmeler devam ediyor ve sözleşmeli ekim yapılabilecek. Özellikle Aydıncık tarafında önümüzdeki zamanlarda da haşaş konusunda çalışma yapılacak çiftçiye ek gelir getirici bir proje olacak” dedi.

Manda yetiştiriciliği konusunda çalışmaların bulunduğuna değinen Özdemir, “Projeden faydalanan manda yetiştiriciliği IPART 2 projelerinden de faydalanabilecek. Yine yumurta tavukçuluğu gelecek. Halk Elinde Manda Islah Projesi hazırladık. Bu projeden faydalanan kişi hayvan başına 750 lira destek alıyor ve Yozgat’ta şuanda bin tane anaçlık manda var ve bunun için 750 bin lira para gelmiş olacak Yozgat için çok iyi bir rakam, üniversitemiz de bunu destekliyor. Biz vatandaşlarımızın bu projelerden faydalanmalarını istiyoruz. Çiftçimizin geleneksel tarım ve hayvancılıktan ziyade modern işletmelerle daha fazla gelir elde etmelerini istiyoruz “ şeklinde konuştu.