Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Mera Islahı ve Amenajmanı çalışmaları devam ediyor.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada mera ıslahı projesi kapsamında çalışmaların 6 köyde tamamlandığını söyledi. Özdemir, "Bugüne kadar 6 köyde mera ıslah çalışmalarımız tamamlanırken, Sorgun ilçemize bağlı Taşpınar Köyü, Sarıkaya- Koçcağız Köyü ve Yerköy- Kördeve köyümüzde olmak üzere 3 Köyde ıslah çalışmaları devam ediyor" dedi.

Mera ıslah çalışması sayesinde besicilerin yem ihtiyacının giderileceğini ifade eden Özdemir, “Mera ıslah çalışmalarımız sayesinde köylerde bulunan düşük verimli meraların durumunun düzeltilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda gübreleme, üstten tohumlama veya suni mera tesisi yapılarak; düzensiz yapılan otlatmanın belli bir sisteme kavuşturulması sağlanmış olacak. Otlatmaya başlama ve bitirme tarihlerine riayetin sağlanması, otlatmanın kapasiteye uygun olarak yapılması; otlatmayı kolaylaştırıcı tesislerin kurulması ve meraya olan aşırı baskının kaldırılması önemlidir. Kaba yem üretimini artırmak üzere tarla tarımı içerisinde yem bitkileri ekim alanını ve birim alana olan verimi yükselterek hayvanların kaba yem açığını gidermek suretiyle hayvan başına olan verim düşüklüğünü gidermek ve bu işlerin nasıl yapılacağı konusunda eğitim yapmak üzere bu çalışmalarımız planlanmıştır” diye konuştu.

2014 yılı güz döneminde Sorgun İlçesi, Taşpınar Köyünde 900 dekar alana 13 Bin 500 Kilogram, Sarıkaya İlçesi Koçcağız Köyünde 1000 dekar alana 15 Bin kilogram ve Yerköy İlçesi Kördeve Köyünde Bin 500 dekar alana 22 Bin 500 kilogram DAP (Diamonyum fosfat) kimyevi gübre attıklarını belirten Özdemir, “Toplam 3 Bin 400 dekar mera alanında gübreleme çalışması yapıldı. Gübreleme yapılan mera alanlarında otlatma planlaması yapılarak dinlendirilip ot verimin arttırılarak birim alanda otlatma kapasitesinin yükseltilmesi sağlanması hedeflenmektedir” dedi.