Toplantıya, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, İl Müdürü Hatice Bulut, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina  Daire Başkanlığında  görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Ersin İlhan, Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde görevli konu uzmanları Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Emel Kaçal, Turgay Seymen, İl Müdürlüğü yönetim kadrosu, İlçe Müdürleri, Elma Üreticileri Birliği Başkanı Celil Serim ve teknik personel katılım sağladı.

İl Müdürlüğü Teknik personelleri tarafından don zararı sonrası gerçekleşen hasar tespit çalışmaları ile ilgili Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Sayalan tarafından yapılan bilgilendirme sunumu sonrasında, zarar gören ürünlerde alınacak önlemler, yapılacak iş ve işlemlere ilişkin tavsiye kararlarının belirlenmesi değerlendirildi. Bu kapsamda, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Turgay SEYMEN tarafından don zararı öncesi ve sonrası alınması gereken tedbirler hakkında bir sunum gerçekleştirildi.

Konu uzmanları tarafından yapılan bilgilendirmede;

Ağaçların gelişme dönemi boyunca su stresine maruz bırakılmaması,

Ürün yükünün az olması göz önünde bulundurularak gübreleme programının revize edilmesi,

İlerleyen dönemlerde fazla azotlu gübrelemeden kaçınılması,

Fosforlu gübrelemeye önem verilmesi

Yaz budamalarına özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantının ardından Karaman’da Elma Üretiminin yoğun bir şekilde gerçekleştirildiği Şarözü Mevkiinde Celil Serim, Hasan Doğan , Akçaşehir Beldesinde Engin Tarım  ve Kazımkarabekir ilçesi Karalgazi köyünde Ali Küçük ve Dudu Kaya’ya ait  elma bahçelerinde yerinde incelemeler yapılarak; don zararının etkileri sahada değerlendirildi.

Whatsapp Image 2025 05 15 At 19.18.55

Whatsapp Image 2025 05 15 At 19.18.56

Whatsapp Image 2025 05 15 At 19.18.55

Whatsapp Image 2025 05 15 At 19.18.56 (1)