Son dönemde yürüttüğü çalışmalarla takdir toplayan Bülent Ecevit Üniversitesi Türkiye’nin yükseköğretim ile ilgili yayınların en büyük koleksiyonuna sahip kütüphanesini oluşturdu. 7/24 hizmet veren Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesinde alanın uzmanları ve araştırmacılar için eşsiz bir koleksiyon oluşturan Bülent Ecevit Üniversitesi yükseköğretim çalışmalarının merkezi olmaya hazırlanıyor. Türkiye’de sayıları hızla artan yükseköğretim kurumları ve yükseköğretim alanı ile ilgili çalışmalara her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Bu alanda büyük boşluğu doldurmak için Türkiye’nin ilk Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini kuran Bülent Ecevit Üniversitesi, çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 2011 yılında kurulan Merkez, kurulduğu ilk yıldan itibaren uluslararası hakemli Yükseköğretim ve Bilim Dergisini yayımlıyor. Yılda üç defa yayımlanan dergi, TÜBİTAK-ULAKBİM ve uluslararası indekslerce taranıyor. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, ülkemizde üniversiteler tarafından bu alanda yayımlanan tek hakemli dergi olma özelliğine sahip.

Bülent Ecevit Üniversitesi 2012 yılında Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) iş birliği ile Türkiye’de Yükseköğretimin Yeniden Yapılandırılması ve Kalite Güvence Sistemi Çalıştayı’nı gerçekleştirmiş YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve Üniversite rektörlerinin katılımı ile konuyu masaya yatırmıştı. Çalıştayda yapılan sunum ve değerlendirmeleri kitaplaştırarak konunun muhataplarına ulaştıran Bülent Ecevit Üniversitesi Türkiye’de bu alanda eksikliği hissedilen bir çalışmayı ortaya çıkarmıştı.

2013 yılında ise üniversitelerin Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya, İnsan ve Toplum Bilimi Fakülteleri Dekanlar Konseyi’nin (FEFKON) sekizinci toplantısına ev sahipliği yapan Bülent Ecevit Üniversitesinde, üniversitelerde temel bilimler alanında ve diğer alanlarda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri çok geniş bir katılımla masaya yatırılmış ve yine buradaki değerlendirmeler kitaplaştırılmıştı. FEFKON toplantısında alınan yol haritası niteliğindeki kararların ve toplantının sonuç bildirgesinin basılarak ilgililere ulaştırılması konu ile ilgili ülkemizde çok kısıtlı olan literatüre önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, üniversite bünyesinde yürütülen bu ve benzeri çalışmaların ve Bülent Ecevit Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanan kitapların web sayfası aracılığı ile erişime açılarak kamuoyu ile paylaşılması da dikkat çekiyor.

“ YÜKSEKÖĞRETİM ÇALIŞMALARI ÜLKEMİZİN GELECEK VİZYONUNA IŞIK TUTACAK”

Yükseköğretim alanındaki çalışmalarını sürdüren Bülent Ecevit Üniversitesi önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Üniversitenin merkez kampüsünde hizmet veren Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesinde Türkiye’nin en büyük yükseköğretim kitaplığı oluşturuluyor. 7 gün 24 saat hizmet veren kütüphaneye kazandırılan yükseköğretim araştırmaları bölümü ile Türkiye’de bu alanda çalışma ve araştırma yapacak herkesin müracaat edeceği merkez haline gelen Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesinde, yükseköğretim alanında yaklaşık 550 bin basılı ve elektronik kaynak bulunuyor.

Yerli ve yabancı bilim insanları tarafından hazırlanan kitap, makale, tez ve e-kitap olarak 550 bin civarında esere sahip olan Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi’nin bu özel koleksiyonunun gelişiminin devam edeceğini belirten Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, yükseköğretim ile ilgili çalışmaların ülkemizin gelecek vizyonuna ışık tutacağını vurgulayarak “Son yıllarda hızlı bir biçimde büyüyen ve genişleyen yükseköğretim sistemimiz ile ilgili yayımlanan çalışmaların bir araya getirildiği bir kütüphane ihtiyacı uzun süredir kendini hissettirmekte idi. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak son yıllarda yükseköğretim alanı ile ilgili olarak yürüttüğümüz çalışmaları bütünleyeceğini düşündüğümüz bir uygulamayı hayata geçiriyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında bu alanda yapılan çalışmaların bir kütüphanede bir araya getirilmesi gerek alan ile ilgili çalışmaların tamamına hâkim olunabilmesi gerekse yeni yapılacak çalışmalara yön tayin edilebilmesi bakımından son derece önemli bir husustur. Üniversitemiz bünyesinde Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen çalışmalar ile Yükseköğretim ve Bilim Dergisi aracılığıyla yapılan yayınlarla ülkemizin bu anlamdaki ihtiyaçlarına cevap verilmeye çalışılmaktadır. Kütüphanemizde yükseköğretim alanında koleksiyon geliştirme çalışmaları ile birlikte bu disipline ait basılı ve elektronik kaynak koleksiyonu zenginleştirilmiştir. Basılı kaynakların yanı sıra kütüphanemizde 41.265 “yükseköğretim” başlıklı e-kitap, 515.324 çevrimiçi tam metin makale bulunmaktadır. Söz konusu kaynaklara ilişkin taramalar kütüphanemizin web sayfası aracılığıyla yapılabilmektedir. Proje ile üniversiteler ve yükseköğretim alanında çalışma yapmak isteyen bilim insanları için kaliteli kaynak ortamı oluşmuş ve kütüphanemiz Türkiye’deki üniversite kütüphaneleri arasında bu zengin koleksiyonu ile yerini almıştır. Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi bünyesinde yer alacak bu özel koleksiyona 7 gün 24 saat fiziki ve sanal ortamda erişim imkânı mevcut. Bilim insanlarının ve araştırmacıların yeni çalışmalar üretebilmek adına yapacakları çalışmalara ışık tutacağına inandığımız bu özel çalışmayı Zonguldak’a ve üniversitemize kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversitemizin yükseköğretim ile ilgili çalışmalarına ek olarak Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi Yükseköğretim koleksiyonu zenginleştirilmeye devam edecektir. Bu vesile ile yaptıkları bağışlarla kütüphane koleksiyonlarımızın zenginleşmesine katkı sunan başta Zonguldak Valisi Ali Kaban olmak üzere tüm kitap bağışçılarımıza ve bu çalışmalara büyük destek veren çalışma arkadaşlarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.