Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Türkiye Taşkömürü Kurumu ile ilgili olarak “TTK ayrı bir dünyada yaşıyor. Zonguldak ayrı bir dünyada, yani onu beceremedik. Geçmişte de becerilemedi” dedi.

Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, TTK’nın geçmişten bu yana çok fazla Zonguldak’a sahiplilik gösteren bir yaklaşım içerisinde olmadığını söyledi. Toptan, ZGC heyetinin ziyaretinde şu eleştirileri yaptı:

“Geçmişte Türkiye Taş Kömürü Kurumu, daha eskisinde Ereğli kömürleri işletmesi, Zonguldak’ı beslediği için sadece Zonguldak’ı değil bölgenin tamamını beslediği için TTK’nın bazı şeyleri görmezden geliniyor ama Zonguldak’ın sosyal hayatına, eğitim hayatına, sağlık hayatına çok önemli katkıları var. Ben, Kilimli özel ilkokulu mezunuyum başka okul yoktu. EKİ bir okuldu. Yayla ilkokulu, Üzülmez ilkokulu, EKİ okulu var. Hastane, EKİ hastanelerine gidilirdi. Devlet hastaneleri sonradan aklımıza geliyor. Kilimli’de hastanesi vardı, Zonguldak’ta hastanesi vardı. Sosyal hayatına, eğitim hayatına, sağlık hayatına her şeyine önündeki köprü, üstüne yoluna, Türkiye’deki kömürleri işletmesinde TTK’nın katkısı vardı. Bunların hepsinden TTK kendini sıyırdı. Ne kadar daha az zarar ederim hesabı içerisinde. Belki kendi açısından haklı ama şimdi o bütünleşmiş olan EKİ şimdi yok. Böyle olunca koordinasyonu sağlayacak zorluklarımız oluyor maalesef bunu beceremedik. Belki Secaattin Bey zamanında bu işlemi hesaba alabilirdik ama o zamanki müdürümüzle Secaattin Beyinde frekansları bir türlü uyuşmadı. Bence bir fırsattı ama onu yapamadık. Budan sonrada başka bir çare göremiyorum. Hiçbir siyasi hesap yapmadan, siyasi kaygıya yönelmeden belediyesiyle, EKİ, vilayetiyle, sivil toplum örgütleriyle, basınıyla, hak önderleriyle hep bir araya gelip Zonguldak’ın geleceğini tanzim etmek lazım. Zonguldak’ta herkes birbirlerini kötülüyor. Yani bundan kurtulmamız lazım. Yenileri gelip te Zonguldak’ı düzelteyim de, Zonguldaklılara vereyim demez.”

“TTK ZONGULDAK’I TAŞIYAMIYOR”

TTK’nın Zonguldak’ı taşıyamadığını söyleyen Eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Şunu bilmemiz lazım bana göre, Türkiye Taş kurumu Zonguldak’ı taşıyamaz. Biraz evvel size anlattığım benim okuduğum okul, benim gittiğim hastane, benim gittiğim sinema bunlar hayal Zonguldak için Türkiye Taş kömürü Kurumu açısından. Ama TTK’ da mutlaka çalışmalıdır ve kömür üretimini gerçekleştirmelidir” dedi.

“TTK, AYAKTA KALMALIDIR”

TTK’nın stratejik bir önemi olduğuna dikkat çeken Toptan, TTK’nın ayakta kalması gerektiğine dikkat çekti. Toptan, “Türkiye’nin taş kömürüne olan ihtiyacı bitmedikçe, büyük ihtimal bitmez, zarar etme pahasına TTK ayakta kalmalıdır çünkü stratejik bir önemi var. Taşkömürünün. Burayı kim işletsin o zaman? Burayı devlet işletiyorsa işletsin. Ama onun çok ağır bir yükü var. 600 trilyon geçen sene zararı anlatmak kolay olmuyor. Hele birde dışarıdan baktığınız zaman hiç kolay olmuyor. Yani hazine genel müdürlüğünde masa başındaki genç çocuklar, uzmanlar her aybaşı geldiği zaman söylene söylene para veriyorlar maaşları verebilmek için. Peki, tedbir alırsak Türkiye Taş kömürünün Kurumunun zararı azalır mı? Ben, azabileceği kanaatinde değilim” diye konuştu.

“TTK ‘DA YÖNETİM GÖREVİNİN BAŞINDA DEVAM ETMELİ”

TTK’da yer üstünde çalışan personel sayısının çok fazla olduğunu öne süren Köksal Toptan, “Yönetim değişse azalır mı? Bu kanaatte hiç değilim. Orada çözüm yolu olabildiği kadarıyla bu zararı azaltacak tedbirler almak lazım. Hala yer üstünde çalışan insan sayısı çok fazla. Emeklilik verilmiyor. Kimse 65 yaşına gelmeden emekli olmuyor. Yani biz bunu bir-iki kere konuştuk. Bunları emekliliğe teşvik edici bir takım önlemler alanı bilir mi? diye ama başarılı olamadık. O zaman yavaş yavaş bazı ocaklar başta Kozlu olmak üzere bazı kodlarda kapanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. İdeolojiden, kişisel hesaplardan, siyasi hesaplardan arınmış olarak bunları oturup konuşmak lazım. Bunu birkaç kere enerji bakanımızla uzun uzun konuştum. Ve kendisine rica ettim siz bir proje hazırlayın diye. Biz üzülüyoruz, sizde üzülüyorsunuz. Çünkü enerji bakanımız işçi alalım diyor ocağa ama hazine bunun doğru olmadığını yanlış olacağını çünkü geçmişte alınan işçileri üretime önemli bir katkı sağlamadığını söylüyor” şeklinde konuştu.

“ZONGULDAK SORUNLARI TTK’SIZ TARTIŞILMAZ”

Zonguldak’ın sorunlarının TTK’sız tartışmanın mümkün olamayacağını söyleyen Toptan, açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Enerji bakanımız bizimle beraber. Şimdi TTK açısından neler yapılabildiğini biraz evvel söylediğim gibi Zonguldak’ın geleceğini tartışılacak olan gruplar insanlar aynı çerçeve içerisinde TTK’ yı da tartışmak lazım çünkü TTK Zonguldak’ı taşıyamaz ama Zonguldak sorunlarını TTK’ sız tartışmakta mümkün değil. Zonguldak özel sektör kömür üreticileri önemli üretimler yaptılar. Özel sektör o arada başarılı işler yaptı, ciddi şekilde üretim sağladılar. Neredeyse Türkiye Taş kömürü kurumu kadar üretim yaptılar. Ama Soma’da arkasından da Ermenek’te meydana gelen facialar, kazalar yeniden devletin sorumluları bu konuda tedbir almaya mecbur kıldı. Soma’nın arkasından çıkarılan bir kanun var. Bu özellikle özel sektörde çalışanlara yeni işler getirdi. Onun sonucu bizim bölgede fazlasıyla görüldü. İş tatil etmeler, işçi çıkartmalar yaşandı.”