Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 1. Uluslararası Türklerde Tarih Bilinci ve Tarih Yazıcılığı Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen oturumlar devam ediyor.

Sempozyumun 3. Oturumu, Prof. Dr. Salim Cöhce başkanlığında gerçekleştirildi. Bülent Ecevit Üniversitesi Tahir Karauğuz Konferans salonunda gerçekleştirilen oturumda, Yrd. Doç. Dr. Rıfat Özdemir tarafından, Tarih Bilincinin Oluşması ve Tarihi Vesikaların Değerlendirilmesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?, Prof. Dr. Mustafa Çolak tarafından, Alman Dışişleri Bakanlığı Politik Arşivi ve Örneğinde Belge Tahrifatı ve Ermeni Meselesi, Master Öğr. Elmira Salkarbekova tarafından, Sovyet Tarihinden İtibaren Kırgızistan’ın Tarih Tahrif Yolu ve Yeni Nesil, Yrd. Doç. Dr. Uğur Kurtaran tarafından, Osmanlı Diplomasi Tarihinin Yazımında Kullanılan Metotlar konuları incelendi ve sunumları gerçekleştirildi.

İlk olarak sunumunu gerçekleştirmek üzere kürsüye geçen Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çolak tarafından Alman Dışişleri Bakanlığı Politik Arşivi ve Örneğinde Belge Tahrifatı ve Ermeni Meselesi sunumu gerçekleştirildi. Sunumda Ermeni Meselesi ile ilgili yapılan belge tahrifatı konusuna dikkat çeken Çolak, sunumunda Johannes Lepsius’un yapmış olduğu belge tahrifatına yer verdi. Çolak; Johannes Lepsius’un yapmış olduğu tahrifatları örneklerini katılımcılarla paylaştı. Tarihin objektif olması ve doğru olan tarihin her zaman öğrenilebileceğini belirten Çolak; katılımcılarla Antony Froude’un “Çoğu kez tarih bana, istediğimiz sözcüğü yazabileceğimiz, bir çocuğun harf kutusu gibi görünmektedir. Yapmamız gereken yalnızca istediğimiz harfleri seçmek, onları istediğimiz gibi düzenlemek ve bizim amacımıza uymayan harfler hakkında hiçbir şey söylememektir” sözünü hatırlattı ve ekledi; “Tarih, ancak bir bilim olarak ele alınıp işlendiği zaman, geçmişteki olayları ve onların günümüze etkilerini anlamamıza yardımcı olur.”

Gerçekleştirilen sunumun ardından soru cevap bölümüne geçildi ve Çolak katılımcıların sorularını yanıtladı.

Soru cevap bölümünün de tamamlanmasından sonra diğer sunumların gerçekleştirilmesiyle oturum sona erdi.