Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 76. yıl dönümü etkinlikleri nedeniyle “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü” töreni düzenlendi.

Karadeniz Ereğli İlçe Kaymakamlığı’nca Atatürk Anıtı’nda gerçekleş tören çelenklerin sunumu ile başladı. Protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar 2 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Bu sırada sirenler çalmaya başladı, Anıt çevresindeki 4 adet meşale yakıldı. İzci öğrenciler, yanan meşaleler önünde saygı nöbeti tuttu. Göndere çekilen Türk Bayrağı, ardından yarıya indirildi. İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile tören sona erdi. Abdi İpekçi Sergi Salonu’na protokol üyeleri, Uzun Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ‘Fotoğraflarla Atatürk Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Program Erdemir Kültür Merkezi’nde düzenlenen Anma Programı ile devam etti.

“İKİNCİ TÖREN ERDEMİR KÜLTÜR MERKEZİ’NDE YAPILDI”

Ereğli Kaymakamlığı tarafından ikinci program ise, Uzun Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından, Erdemir Kültür Merkezi Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende Okul Müdür Vekili İbrahim Aydın, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yaptı.Okul Müdür Vekili İbrahim Aydın, törende günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, "Atatürk ilkeleri ve Atatürkçülük, Türk milletinin ihtiyaçlarından doğan, gerçekçi, milli, ve yenileşmeye açık, çağdaş bir sistem kurmayı amaçlar" dedi.

Atatürk’ün kısa ömründe bir ulusun kötü talihini yenmesini sağlayan bir lider olarak, dünya tarihinde de benzeri görülmeyen izler bıraktığını ifade eden Aydın konuşmasında "O, mensubu olduğu ulusu için canını ortaya koymaktan hiç çekinmedi. Her türlü zorluğa katlanarak kendisini ulusuna adadı. Onun, ‘ben gerektiği zaman, en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim’ sözü vatanını ne kadar sevdiğimi gösterir. Mustafa kemal ileriyi gören bir liderdi. Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk o görüp milletinin dikkatini çekti. Erzurum Kongresi’nde, vatanın bölünmez bir bütün olduğunu tüm dünyaya ilan etti. Sakarya Savaşı sırasında söylediği, ‘Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz’ sözü ve ayrıca ‘yurt toprağı saba her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Senin için fedaiyiz’ sözleri onun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir."Okul öğrencileri tarafından hazırlanan "Mavi Aydınlık" adlı oratoryo gösterimi, Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar ve Atatürk’ün Yaşamı ve Mücadelesini anlatan drama sergilendi. Karadeniz Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Karadeniz Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Reşat Latif, Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Temel, Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrencilerin katıldığı tören, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftasınedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.