Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, Zonguldak’ın mülkiyet sorunuyla ilgili CHP Zonguldak İl Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenledi. Gemici, Zonguldak’ın mülkiyet sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Eski Devlet Bakanı ve dönemin Zonguldak Milletvekili Hasan Gemici, CHP Zonguldak İl Başkanı Harun Akın, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin ile birlikte parti binasında basın toplantısı düzenledi.

CHP İl Başkanlığı’nın kurduğu komisyona katkı vermek amacıyla Zonguldak’ın mülkiyet sorununa dikkat çekmek isteyen Hasan Gemici, Urfa Viranşehir’deki mülkiyet sorununun çözüleceğini söyledi. Bununla birlikte Zonguldak’ın da mülkiyet sorununun acil olarak gündeme getirilmesini istedi.

Basın toplantısının açılış konuşmasını CHP İl Başkanı Harun Akın yaptı. Kurdukları komisyon için parti içi ve parti dışından katkı vermek isteyen herkesi beklediklerini söyleyen Akın, Hasan Gemici’ye de verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Harun Akın, “Bakanım uzun yıllar Zonguldak siyasetinde görev yaptı. Kabinede yer aldı. Bu gün beraber sizlerin karşısına çıkma durumu oluştu. Parti olarak il başkanlığı olarak komisyon çalışmamız var. Bakanım görev yaptığı dönemlerde de kente olan duyarlılığını bu dönemde de göstererek bizleri aradı. Komisyon çalışmalarına da katkı olacağını düşünüyoruz. Mülkiyet sorununu bahsettik. Çıkan yasa var 30 yıl olmuş maalesef kaç tane her partiden bir belediye başkanı görev almış ama bu gün bütün sorunlarıyla bütün çıplaklığıyla sorun şehrin göbeğinde oturmuş duruyor. Zonguldak’ta büyük oranda insanların tapusu yok. Büyük bir heyecan içerisinde parti görevimizi yerine getiriyoruz. CHP’nin çalışmalarına kim katkı verirse gerek parti içi gerek parti dışı kim varsa çalışmasını ortaya koymak isterse kapılarımız açıktır. Kaldı ki Hasan Bey CHP’de çok uzun yıllar görev yapmış” dedi.

“ZONGULDAK HER ANLAMDA KAN KAYBI YAŞIYOR”

Eski Devlet Bakanı Hasan Gemici, CHP’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gemici, diğer illerin gelişme göstermesine karşılık Zonguldak’ın geriye gittiğini ifade ederek mülkiyet sorununun çözülmesini istedi. Gemici, basın toplantısında şunları bildirdi:

“CHP’de olmaktan büyük memnuniyet duymaktayım. Geçtiğimiz hafta internette rastladığım bir haber dikkatimi çekti. Meğer Urfa Viranşehir’de tapu sorununun çözüleceğini öğrendim. Zonguldak ile ilgili bir bağlantı kurdum. Türkiye’nin başka illerinde gördüğümüz iyileşme adeta Zonguğldak7ta tersine yaşanıyor. Zonguldak’ta her anlamda kan kaybı yaşıyoruz. Bana göre bunun iki temel sebebi vardı. Birincisi Zonguldak’ın bir türlü kömüre bağlı ekonomisi, ikincisi Zonguldak’taki mülkiyet sorunudur. Zonguldak’ta bazı istatistikler vermek istiyorum. Özel mülkiyet sadece yüzde 13, geri kalan Zonguldak’ın ya kamu kurumlarına ait, ya maliye, ya TTK’ya ait. Bir şehri düşünün o şehrin sadece yüzde 13’nü kullanıyor. Şimdi böyle bir yapı içerisinde gelişme kalkınma bekleyemezsiniz. Tapusu olmayan arsa üzerinde yatırım yapamazsınız. Dolayısıyla Zonguldak’ın önünü tıkayan genel meselelerden birisi mülkiyet meselesidir. Zonguldak’ta 20 bine yakın yapı var. Bu yapıların ancak 10 bininin tapusu var. Yarısı kaçak ya da gece kondu pozisyonunda, bunda vatandaş kabahatli değil. İstanbul’da olduğu gibi bir yerden gelip de gece kondu yapmamış. Yıllardır burada yaşamış evini yapmış. Yıllarca kullandıkları yerin tapusunu Zonguldak’ta alamıyorlar. Dolayısıyla Zonguldak’taki bu mülkiyet sorunlarının benden önce Veysel Atasoy, 1986 yılında bu konuda kanun çıkartmış. Daha sonra ben bakan oldum. Vekil oldum. Konuyu araştırdım. Kanun çıkarttım. Aradan 12 sene geçmiş yine hala aynı noktadayız. Bu konuyu böyle altını kalın çizgilerle çizmezsek Zonguldak’ın temel bir sorunu diye ortaya koymazsak bir 10 sene daha geçer yine aynı noktada oluruz. Viranşehir’de kanun çıkacak. İnsanların üzerine bina yaptıkları arsa kendilerine tapuları verilecek. Ben de diyorum ki orada çalışma olacaksa Zonguldak’ta yer alsın. Ve İkincisi Zonguldak bu konuyu tartışsın. Genel seçimler öncesinde her siyasi partinin öne alması gereken bir konudur. Ben bu basın toplantısını bu amaçla yapıyorum. İktidar partisinin milletvekillerine ve il yöneticilerine, valimiz olmak üzere tüm herkesi bu konuyu genel seçimler öncesinde ele alıp tartışılmasını istiyorum. Ayrıca ben Viranşehir’deki o haberi de fotokopi olarak koydum. 1963 yılında İmar İskan Bakanlığı Zonguldak’la ilgili belgeler hazırlıyor. Mülkiyet sorununun karmaşık olduğunu ve çözülmesi gerektiğini söylüyor.”