Zonguldak’ta 3 Aralık Engelliler Günü sebebiyle düzenlenen etkinlikte engelli vatandaşlar dilek balonu uçurdu.

Çok sayıda zihinsel engelli vatandaşın katıldığı etkinlikte konuşma yapan Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Songül Malkoç, “Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bu anlamda sabahtan beri birçok etkinliğe katıldık. Fakat Zonguldak’ta Çaycuma, Ereğli, Devrek olmak üzere zihinsel özürlüler federasyonuna bağlı 5 dernek mevcut. Bu 5 dernekle beraber bir dilek de biz tutalım dedik. Zihinsel Engelliler Federasyonu olarak 5 tane dernek ortaklaşa bugün dilek dileyip balon uçuracağız. Bizler isteriz ki bu dilekler çoğalsın, normal insanlar tutsun” dedi.

Etkinliğe katılan engelli vatandaşlar ise, “Şu an çok mutluyum, huzurluyum. Böyle bir şehirde olmak beni daha çok mutlu etti. 3 Aralık Engelliler Günü Kutlu olsun. Etkinlik olduğu zaman çok mutlu oluyoruz. Devletimizden daha çok yardım almak istiyoruz” dedi.

Etkinlik için oğlunu valilik önüne getiren engelli annesi Fatma Çelik, “Sorunlar bitti diyorlar ama sorunlar aslında hiç bitmedi. Ben büyüklerimizden yardım istiyorum. Bizim psikolojik bozukluklarımız var. Hayatımız çocuklara endeksli. Yaşantımız yok, yaşantımız bunlar bizim. Bizim bunlara bakımımızı gelir düzeyimize bakarak hesaplamasınlar lütfen. Çocukları parayla kıyaslamasınlar. Çocuklarımızla insan gibi yaşayabilmemiz için bir şeyler yapsınlar. Ben çocuğumu alıp çarşıya çıkamıyorum. Çünkü gelirim belli evim, kiram, giderim çok. Çocuğumun nefsini körleyemiyorum. Kendi nefsimi körlerim ama onun nefsini körleyemiyorum. Ona yok dememek için evden dışarı çıkmıyorum. Yazıktır, günahtır” dedi.

Şizofren hastası olan kardeşinin topluma kazandırılmasını isteyen abla Bahriye Karakaya ise, “Bu hastalar biliyorsunuz çok zeki. Bunlar üretim yapmalı ve bir kenara atılmamalı. Ben kardeşimi sokaklarda gezdirmek istiyorum. İster istemez kardeşim kendini soyutluyor. Yani gitmek istemiyor, insanlardan kaçıyor. Bu engelli vatandaşlar için Zonguldak’ta bir yer açılacaktı. Hala belediye başkanlarına gidiyorum. Açılacak deniyor ama açılmıyor. Ben kardeşimi neden eve hapsetmek zorunda olayım. Kardeşimin normal insanlar gibi yaşamaya hakkı yok mu?” dedi.

Valilik Binası önünde gerçekleştirilen programda engelli vatandaşlar tarafından dilek balonu uçuruldu. Programa Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, Aile ve Politikalar İl Müdürü Kemal Gümbükçü, Zihinsel Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Songül Malkoç katıldı.