Almanya-Zonguldaklılar Derneği Almanya’da birinci şubesini kurdu.

Merkezi Almanya’da bulunan Almanya-Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından Avrupa genelinde başlatılan şubeleşme hazırlık çalışmaları neticesinde Almanya’da ilk büyük şubesini hizmete açarak faaliyetlerine başladı.

Almanya’nın Saarland Eyaletinde Almanya Zonguldaklılar Derneği’ne 400 kilometre Saarbrücken, Volklingen illeri ve çevresi civarında açılan şubenin açılışında bir araya gelen Zonguldaklı gurbetçiler Almanya’da çığ gibi büyümeye devam ediyor.

Düzenlenen ilk büyük şubenin hizmete girmesi nedeniyle davetli gurbetçilere hitap eden Almanya- Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak, ”1996 yılında kurduğumuz derneğimiz gurbetçilerimize Almanya’da hep ilkleri yaşatmaktadır. Derneğimiz ilk olarak il derneği olarak eğitimci diplomasına ulaştı. Yine ilk defa bir göçmen derneği olarak Alman devletini muhatap alıp çeşitli konularda ve çeşitli sorunlara görüşmeler yapılmasını sağladı. İlk defa bünyesinde eğitim veren 240 civarında öğrenciye sahip ilk ve tek dernek olma özelliğini elde etti. Yine bir il derneği başkanının Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı ile görüşerek derneğin çıtasını en üst seviyelere çıkardı. Avrupa’da bin kişiden fazla üyesi olan ilk ve tek derneğimiz olan derneğimiz 1. jenerasyon gurbetçi madenci Zonguldaklılar tarafından kurulan Almanya Zonguldaklılar Derneği son dönemlerde akademik çalışmaların neticesinde Almanya’nın en güçlü Derneği haline gelmiştir. Daha önce yıllar boyu platform nezdinde çalışan Zonguldaklıları bir arada güç oluşturmaya çalışan Zonguldaklı madencilerimiz dernek yönetimini artık yeni jenerasyonlara bıraktılar. Genel Merkezi Almanya’nın Nrw Eyaleti Gelsenkirchen kentinde bulunan dernek uzun süredir ciddi çalışmalar yaparak merkezimize 400 Km uzaklıkta Saarbrücken,Volklingen çevrelerinde örgütlenmeyi tamamlayarak ilk büyük şubesini kuruluşunu gerçekleştirdi. Uzun süredir üzerine hazırlık çalışmaları yapılan şubeleşme girişimlerinin sonucunda 1. Yeni şubemizi açarak yeni yönetim ile hemen çalışmalara derneğimizin şemsiyesi altında Saarbrücken, Zonguldak Karaelmaslılar bünyesinde Bartınlı ve Karabüklü hemşerilerimizde bulunmaktadır” diye konuştu.

Kurucular arasında yer alan ve ilk etapta 51 üyelik şubesinin resmi yönetmeliği mevcut çatı derneğinin (Almanya Zonguldaklılar Derneği) yeni onaylanan tüzüğü ile faaliyetlerini sürdürecekken, Ercan Cincam, Uyum Meclisi Üyesi İsmet Akyar, işadamı Emin Koymat Belediye Meclis Üyesi Mesut Dedeman ile bölgenin ileri gelenleri de bulunuyor.25 Aralık 2014 tarihinde Almanya Zonguldaklılar Derneği Yönetim Kurulu öncülüğünde kurulan Şube Başkanı İsmet Akyar’dan oluşan şube Başkan Yardımcısı Ercan Cincan, Başkan Yardımcısı Mesut Dedeman Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Geldi, Emin Koymat, Kadir Geldi, Erol Musluer, Ertan Geldi ve Cengiz Maden’den oluştu.