Zonguldak’ta hava kirliliği hayatı olumsuz etkiliyor. 15 Ekim’le birlikte kömür yakılmasının serbest olmasıyla bacalardan çıkan duman şehrin üstüne karabulut gibi çöküyor.

Kaçak kömür kullanılması, kalorifer kazanı yakma kurallarına uyulmaması ve baca filtrelerinin yenilenmemesi gibi nedenlerle artan hava kirliliği, kentte yaşamı olumsuz etkiliyor. Şehirde adeta nefes almakta bile zorlanan Zonguldak halkı doğalgazın gelmesini dört gözle bekliyor.

Hava kirliliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Meltem Gürbüz, Zonguldak’ta doğalgazın hava kirliliğini önlemeye pek fazla çözüm olamayacağını ifade eden Gürbüz, “Şu an bakınca limanı göremiyorum. Bu şehirde bunu az olsa engellemek için kalorifer yakıcılarını denetlememiz gerekiyor. Kaçak kömür kullanımını engellememiz gerekiyor. Zaten doğalgaz Zonguldak’ın tamamına kazandırılamayacak Zonguldak bir kömür şehri olarak kömürden vazgeçemeyecek. Her ne kadar şehrin bazı bölgelerinde doğalgaz çalışmaları olsa da kömürden vazgeçemeyeceğiz. Ancak bacaların filtrelerinin yenilenmesi ile bu sorun yarıya indirilebilir. Ama Zonguldak’ta bacaların çoğunda zaten filtre yok. Bu nedenle çok korkunç bir duman çıkıyor. Her binanın üstünde kocaman çirkin bacalar var ancak bunlarda dumanı azaltacak hiçbir sistem yok. Kömür yakılan yerde bu kirliliğin olmaması mümkün değil. Şehirde o kadar yoğun bir duman var ki nefes almak mümkün değil” dedi.