Spor Toto Teşkilat Başkanlığı Görev, Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği’ne göre İddia, Sayısal Loto, Spor Toto gibi şans oyunlarının 18 yaşından küçüklere oynatılması yasaklanmasına rağmen, Aydın’da harçlıkların büyük kısmı bu oyunlara harcanıyor. Öğrenciler yasak nedeniyle, şans oyunlarını 18 yaşını doldurmuş lise son sınıfta eğitim gören arkadaşları aracılığıyla oynamaya başladı.

Aydın’da gerek Valilik gerekse emniyet müdürlüğünün aldığı tüm tedbirlere rağmen, çocukların ve öğrencilerin şans oyunlarından vazgeçmedikleri görülüyor. Harçlıklarından biriktirdikleri paralarla şans oyunlarını oynadıklarını belirten öğrenciler, “Eskiden bizzat bayiye gidip kendimiz oynuyorduk. Şimdi denetimler sıklaştı ve bayiler 18 yaşını doldurmayanların oynamasına müsaade etmiyor. Biz de boş kupon aldırıp dışarıda doldurarak, lise son sınıfta okuyan 18 yaşındaki ağabeylerimiz aracılığı ile kuponları yatırıyoruz” diye konuştular.

Ülke genelinde yapılan araştırmaya göre, öğrencilerin yüzde 35’i kötü alışkanlık değil, eğlence olarak gördükleri şans oyunlarını zaman zaman oynarken, yüzde 23’ü hayalindeki çok sevdiği bir şeyi almak için, yüzde 21’i zengin olma hayaliyle, yüzde 11’i de ailesine ekonomik katkı sağlamak amacıyla şans oyunlarını oynadıklarını belirtiyor.

İlk anlarda masum bir şekilde başlayan şans oyunlarının, ileride engellenmesi güç bir kötü alışkanlık haline geldiğini belirten uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarını bu konuda denetlemesini öneriyor.