Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, İngilizlerin AB'den ayrılık kararını "Avrupa için üzücü bir gün" sözleriyle yorumladı. Hollanda ve Fransa'da ise aşırı sağcı siyasetçiler ülkelerinde de bir ayrılık referandumu talep ediyor.

Çoğunluğu Avrupa Birliği’nde kalma yönünde oy kullanan İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan Birleşik Krallık’tan ayrılma yönünde sinyaller geliyor.

On yıllar boyunca Birleşik Krallık’a karşı savaşan IRA'nın siyasi kanadı konumundaki Sinn Fein’in Kuzey İrlanda’daki lideri Declan Kearney, İrlanda’yla birleşme yönünde çağrıda bulundu. Birleşik Krallık’ın Kuzey İrlanda’nın kendilerinden ayrılarak İrlanda’yla birleşmesinin yolunu açacak bir seçime izin vermesi gerektiğini söyledi. “Kuzey’in İngiltere’deki seçimlerin kuyruğuna takılacağı bir durum var. Sinn Fein olarak uzun süredir dillendirdiğimiz talebimiz olan sınır oylaması için baskıda bulunacağız” dedi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkelerinin geleceğini AB’de gördüklerini söyledi. “İskoçya, yüzde 62’ye 38’le açık ve kesin bir şekilde AB’de kalmak yönünde oy kullandı” dedi.

İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak" dedi.

18 Eylül 2014’te İskoçya'da, Birleşik Krallık'tan bağımsızlık için yapılan referandumda sandıktan 'hayır' kararı çıkmıştı. Bağımsızlığa 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 55, 'evet' diyenlerin ise yüzde 45 olmuştu.

İspanya'dan Cebelitarık teklifi

Büyük Britanya’nın deniz aşırı toprağı Cebelitarık’ta da nüfusun yüzde 96’sı AB’de kalma yönünde oy kullandı. Bunun üzerine Cebelitarık’ın tek komşusu İspanya, Cebelitarık'ı egemenliğine almak üzere harekete geçti. İspanyol radyosuna konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, “Formülümüz belli bir süre Britanya-İspanya ortak egemenliğini uygulamak. Zaman geçtikten sonra da Cebelitarık’ın yeniden İspanyol egemenliğine geçmesi” dedi.

2002 yılında Cebelitarık’ta yapılan referandumda, halkın yüzde 99’a yakını İspanya’yla İngiltere’nin ortak egemenliğini reddetmişti.

'Avrupa için üzücü bir gün'

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, İngilizlerin AB'den ayrılık kararını "Avrupa için üzücü bir gün" sözleriyle yorumladı. Hollanda ve Fransa'da ise aşırı sağcı siyasetçiler ülkelerinde de bir ayrılık referandumu talep ediyor.
İngiltere'deki referandumdan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasına Avrupa'dan tepkiler yükseliyor. 
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier İngilizlerin ayrılık kararını "Avrupa için üzücü bir gün" değerlendirmesini yaptı. Steinmeier, "İngiltere'den gelen haber gerçekten iç karartıcı" dedi. 
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,  “Referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediğimizi saklamaya gerek yok. Bunun sonucunun siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım. 27 lider adına diyebilirim ki, birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız. Bu tarihi bir an, ancak histerik tepki verilecek bir an değil” diye konuştu.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de 28 üyeli bloğun bundan böyle diğer AB ülkelerindeki 'memnuniyetsizlik' ile uğraşma zorunda kalacağını savunurken, "İngiltere'de gördüğünüz memnuniyetsizlik, kendi ülkem dahil diğer ülkelerde de mevcut. Daha fazla refah için reform gerekiyor" diye konuştu. 
Aşırı sağcılar referandum istiyor
Hollanda'nın aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ise ülkesinin 28 üyeli Birlik'ten ayrılması çağrısı yapıp, "Hollandalılar AB'den çıkmayı oylamayı hakediyor. Özgürlük partisi Hollanda'nın AB'den çıkmasının oylanacağı bir NExit oylaması istiyor... Kendi ülkemizi, kendi paramızı, kendi sınırlarımızı ve kendi göçmen politikamızı kendimiz yönetmek istiyoruz" çağrısı yaptı. 
Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen de İngiltere'nin AB'den ayrılması'na (Brexit) gönderme yaparak Fransa'nın da Birlik'ten ayrılmasını teklif etti, "FRexit zamanı geldi" dedi. 
Referandum ekonomiyi sarstı
İngiltere'deki referandumda çoğunluğun, Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde oy kullandığının anlaşılması, doları yeniden tırmanışa geçirdi. Asya borsaları sert düşüş yaşadı. 
ABD para pirimi, referandumda "AB'de devam"ın önde olduğuna ilişkin anket sonuçlarının etkisiyle indiği 2.87 liradan hızla yukarıya dönerek 10 kuruştan fazla bir artışla 2.9749 liraya kadar yükseldi.
İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz sterlini de değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeye indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince Sterlin-Dolar paritesi 1.43'e gerilemişti.
Avrupa Birliği'nin para birimi Euro da aşağı yönlü bir hareket gösteriyor.
Altın'ın ons fiyatı ise 1300 doların üstüne çıktı. ABD hazine tahvilleri ve Japon yeni de ortaya çıkan karmaşanın ardından güvenli liman olarak görülmeye başladı ve referandum sonuçlarının belirmesinin yoğun talep görmeye başladı. 
İngiltere, Avrupa'nın ikinci, dünyanın 5. büyük ekonomisi.
Asya borsalarında sert düşüş
Asya borsaları, İngiltere'de gerçekleştirilen referandumdan Brexit kararı çıkmasının ardından sert düştü.
Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 7,92 düşüşle 14.952,02 puandan kapandı ve Mart 2011'den bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşadı.
Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,80 kayıpla 2.868,711 puanda seyrediyor.
Güney Kore'de Kospi endeksi de günü yüzde 3,09 azalışla 1.925,24 puandan tamamladı.
Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 3,70 değer kaybıyla 26.003,93 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi de yüzde 4,24 gerilemeyle 19.982,85 puanda seyrediyor.
Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor.