Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde Çevre Platformu öncülüğünde bir araya gelen Burhaniye, Edremit ve Ayvalıklı zeytinciler, “3573 Sayılı Zeytin Ağacı Koruma Kanunu”nun değiştirilme girişiminden vazgeçilmesini istedi.

Cumhuriyet Meydanı’nda yağmur altında bir araya gelen zeytin üreticileri, yarın TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabi Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda ele alınacak “3573 Sayılı Zeytin Koruma Kanunu”nun aynen kalması gerektiğini belirtti.

Çevre Platformu Başkanı Avukat Filiz Sonsuz, “Zeytinlik alanın tanımını değiştiren, zeytinliklerimizi termik santrale, toplu konuta, sanayi tesislerine, maden ve taş ocaklarına dönüştürüp zeytini ve zeytin üreticisini yok edecek olan yasa tasarısı, yarın TBMM Sanayi, Ticaret Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonunda görüşülecektir. Tasarı komisyondan ve meclis genel kurulundan onaylanarak geçerse zeytinlik alanların tanımı tamamen değişecektir. Biz bu yasanın değişmemesini istiyoruz” dedi.

Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Aydın Şansal, ” Tasarı geçerse zeytinlik tanımı değişecektir. Değişiklik geçerse dekarda 15 adetten az ağaç olan yerler zeytinlik sayılmayacaktır. Buna göre de ülkede zeytinlik kalmayacaktır. Eski zeytinlikler seyrek dikildiği için bu vasfa uygun zeytinlik yoktur. Bütün zeytinlikler zeytinlik kapsamından çıkacaktır. Zeytinyağı ilaçtır. Ülsere çaredir. Yarayı iyileştirir. Zeytinyağı bebeğin kremidir, kanserin düşmanıdır. Yasanın geçmesi halinde, yediği içtiği her şeyden kuşku duyan halkın sağlıklı besine ulaşma hakkı engellenecektir. Yasanın geri çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Toplantının ardından katılımcılar, meydandaki zeytin ağacına kağıtlar asarak dilek ağacına çevirdi. Zeytinciler, açıklamanın ardından sessizce dağıldı. Basın açıklamasına, CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, CHP il ve ilçe başkanları ve üretici ile bazı oda başkanları katıldı.