AKRA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına "Türk ve Ganalı iş adamlarıyla bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğumu özellikle ifade ediyorum" diyerek başladı.

Gana'nın bağımsızlığını kazandığı 1957'den beri uluslararası alandaki saygınlığını ve etkinliğini her geçen gün pekiştirdiğini belirten Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde de önemli görevler üstlenen Kofi Annan gibi mümtaz devlet adamları yetiştiren Gana'nın uluslararası barışa katkılarının takdirle izlendiğini kaydetti.

Erdoğan, siyasi, kültürel ve sosyal alandaki ilişkileri geliştirme iradesinin tam manasıyla hayata geçirebilmesi için öncelikle ekonomik bağların güçlü bir şekilde tesis edilmesi gerektiğine işaret etti.

Dünya ekonomisinin zorlu ve hassas bir dönemden geçtiğini dile getiren Erdoğan, "Küresel krizlere kalkan olabilecek platformlara ve kuruluşlara bu olumsuz süreçte her zamankinden daha fazla görev düşüyor. Tüm dünyayı ilgilendiren ortak meselelerde birkaç küresel aktörün tek başlarına belirleyici oldukları dönem artık geride kaldı" dedi.

"Son küresel kriz bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor"

Erdoğan, mevcut krizin üstesinden gelmeye yönelik çalışmalarda krizlere sebep olmayan ülkelerin, hiç değilse değişim kaynağı olan ülkeler kadar söz haklarının bulunması gerektiğinin altını çizdi.

Ülkelerin seslerini eşit şekilde duyuramadıkları bir sistemin tıkanmaya mahkum olduğunun artık herkesçe bilindiğini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Refahın ve zenginliğin uluslararası alanda adaletli bir şekilde paylaşılmadığı, dünyanın kuzeyiyle güneyi arasındaki dengesizliğin azaltılmadığı bir ekonomik sistemin sürdürülebilir olma şansı yoktur. Son küresel kriz bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. İmkan bulduğumuz her yerde insanlığın vicdanı, dost ve kardeş toplumların sesi olmayı sürdüreceğiz."

Forumun bitiminde Gana Ticaret ve Sanayi Odası ile DEİK arasında "Türkiye-Gana İş Konseyi Mutabakat Zaptı" imzalandı.

"Afrika'daki büyükelçilik sayısı 39 oldu"

2008 yılında İstanbul'da ve 2014'te Malabo'da düzenlenen Türkiye-Afrika işbirliği zirveleri ile ilişkilerin çok daha sağlam zemine oturtulduğunu anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ticaretten yatırıma, kırsal kalkınmadan tarıma, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda geleceğe yönelik ortak hedefler belirledik. Bazı ülkelerin küresel kriz nedeniyle dış misyon sayılarında azaltmaya gittiği bir dönemde biz Afrika'nın muhtelif köşelerinde büyükelçilikler açtık, hala da açmaya devam ediyoruz. Başbakan olduğum dönemde Afrika'daki büyükelçilik sayısı 12 idi. Şu anda büyükelçilik sayısı 39 oldu, hedefimiz Afrika'nın tamamında büyükelçilikleri açabilmek. Akra Büyükelçiliğimizi de 2010 yılında yeniden faaliyete geçirdik."

Gana'da Millet Camii'ne yer tahsisi

Türk ve Ganalı iş adamlarına seslenen Erdoğan, enerjiden tarıma, ulaştırmadan madenciliğe kadar ilişkilerin her alanda üst seviye taşımak için el ele verilmesini beklediğini, Gana-Türkiye İş Forumunun bu bakımdan ticari ilişkilerde bir milat teşkil etmesini temenni ettiğini söyledi.

Erdoğan, "Sayın Başkan, sizler burada bir güzel adım daha attınız. O da Gana'da yaşayan Müslümanlar için attığı bu adım Millet Camii'nin yapımına yönelik tahsis ettikleri yer, bir-iki ay içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı Vakfımız ve bunun yanında yine bir STK'mız birlikte bunu yaptılar. Öyle zannediyorum ki 2-3 ay içerisinde burası da bitecektir. Bu, tahsisleri sebebiyle kendilerine şahsım ve milletim adına çok teşekkür ediyorum. Yaşasın Türkiye-Gana işbirliği diyorum" değerlendirmesinde bulundu.