ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şimdi, 24'ünde de ne yapacaklar; Ermenistan'da bir araya gelecekler, kendileri çalıp, kendileri oynayacaklar. Konuşacaklar, edecekler, Türkiye'ye hakaretler edecekler. 24 Nisan'da biz de Çanakkale'de bir araya geleceğiz ama Çanakkale'de bizim gündemimizde Ermenistan yok. 23 Nisan'da yani yarın İstanbul'da dünya barışını konuşacağız, bizim farkımız bu" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Erdoğan, ABD'li yetkililerin, Başkan Barack Obama'nın "soykırım" ifadesini kullanmayacağını aktardıklarının hatırlatılması ve değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Sayın Obama'dan zaten böyle bir şeyi gerçekten duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemiyorum. Çünkü Türkiye'nin Amerika'nın nezdindeki yeri bellidir ve bu olaylar karşısındaki tavrı bellidir. 6 yıllık başkanlığı dönemi var, benim de 12 yıllık başbakanlık, 7 aylık da cumhurbaşkanlığı sürecim var. Biz bu süre içerisinde yaptığımız görüşmelerde zaman zaman bu konuyu aramızda zaten görüşmüşüzdür" diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu'nun aldığı karar yönünde başka ülkelerden de kararlar gelmesi durumunda Türkiye'nin ne yapacağı şeklindeki soruya da Erdoğan, "konunun siyasetçiler değil, tamamen tarihçilere bırakılması, tarihçilerin bu konu üzerinde çalışması yaklaşımında olduğumuz herkes tarafından biliniyor" yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: 

"Ama Ermenistan ile yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmayan ve benim ülkemde yaşayan Ermenilerle yakından uzaktan ilişkisi olmayanların bu konuyu siyasi polemik vesilesi yaparak kendi parlamentolarına taşımasını biz her zaman kınamışızdır. Böyle bir yanlış olamaz. Hiç ilgisi yok, alakası yok masaya oturuyorlar. Bu konuyla ilgili biz buna rağmen Dışişleri teşkilatımız, bakanlık olarak bir çok girişimlerimiz olmuştur. Şu anda bakıyorum Avrupa Birliği bizim arkamızdan değil, çok çok gerimizden geliyor. En son yaptıkları açıklama, 'arşivlerin açılması' diyor. Ben 12 yıldır bu arşivleri her an açmaya hazır olduğumuzu söylüyorum. Ya bunların kulağı var duymuyor veya başka şeylerle meşguller. Biz arşivlerimizi açmaya hazırız, Ermenistan'ın varsa bu noktada arşivi onlar da arşivlerini açsınlar, hatta üçüncü ülkeler de varsa onlar da açsınlar. Tarihçilerimiz çalışsınlar, ondan sonra bunlar bizim önümüze gelsin. Ondan sonra da bu konuyla ilgili verilecek kararı vermeye hazırız. Biz bu noktada rahatız. Şu anda kendileri bir kuru tatminle uğraşıyorlar."

-"Ermeni vatandaşlarımızı rahatsız ediyorlar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de yaşayan 100 bine yakın Ermeni'nin yarıya yakınının Türk vatandaşı olduğunu hatırlatarak, "Bu insanların, bunları rahatsız etmeye hakkı var mı, rahatsız ediyorlar" dedi.

Van'ın Akdamar Adası'ndaki kiliseyi, başbakanlığı döneminde restorasyonu yapılarak, her yıl belli zamanlarda ibadete açtıklarını anlatan Erdoğan, "Orada gidip ibadetlerini yapabiliyorlar. Acaba Ermenistan'da böyle bir yaklaşım tarzı  var mı, yok. Biz bunların hepsini yapıyoruz. Demek ki kimse barışı aramanın gayreti içinde değil" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sıkıntı konusunda uluslararası karar organlarının, kurumların Azerbaycan'ın haklılığına yönelik karar verdiği halde, Nahçıvan, Karabağ'daki sorunların neredeyse 23 yıldır çözülemediğini kaydetti.

-"Dünya böyle bir gariplik üzerinde devam ediyor"

ABD, Rusya, Fransa'nın bu konuda aracı ülke olduklarını, ortada Minsk anlaşmasının da bulunduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir araya geliyorlar, konuşuyorlar, dağılıyorlar ama oradaki sıkıntı devam ediyor. Dünya böyle bir gariplik üzerinde devam ediyor. Şimdi, 24'ünde de ne yapacaklar; Ermenistan'da bir araya gelecekler, kendileri çalıp, kendileri oynayacaklar. Konuşacaklar, edecekler, Türkiye'ye hakaretler edecekler. 24 Nisan'da biz de Çanakkale'de bir araya geleceğiz ama biz Çanakkale'de bizim gündemimizde Ermenistan yok. 23 Nisan'da yani yarın İstanbul'da biz dünya barışını konuşacağız, bizim farkımız bu. Onun için 24 Nisan Çanakkale 100. yıl kutlamalarını Ermenistan, yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış kabilinden, güya onlara misillime yapıyormuşuz havasında konuşuyor, böyle bir değerlendirmenin içine giriyor. Bizim öyle bir derdimiz yok, endişemiz de yok. Orada ne konuşurlarsa konuşsunlar, 24 Nisan'da, Türkiye'ye gelen 100'e yakın devlet başkanı, başbakan, bakanlar, büyükelçiler orada ne yapıldığını gayet iyi görecekler. Yarın da İstanbul'daki sempozyum ve panelde neler konuşulduğunu, dünya barışına nasıl katkıda bulunuruz, bunu da orada dinleyecekler."

(Sürecek)