ANKARA (AA) - Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, PYD’nin, Halep’in kuzeyinde yer alan birçok yerleşim yerinde Suriye rejimi tarafından Rusya’nın desteğiyle yürütülen operasyonların yarattığı kargaşadan faydalanmasının "üzücü" olduğunu söyledi.

Büyükelçi Fries, Fransa-Türkiye ilişkilerini ve bölgesel konuları AA muhabirine değerlendirdi.

Fries, Fransa'nın Suriye ve Irak'ta DAEŞ'e karşı savaşan ve aralarında Kürtlerin de bulunduğu ılımlı muhalifleri desteklediğini ve bu çerçevede Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğüne bağlı kaldığını belirterek, "Fransa, Türkiye'nin sınır güvenliğinin korunmasına saygı duyuyor. Bu yüzden Fransa, 17 Şubat'ta Ankara'daki güvenlik güçlerine yapılan saldırı gibi Türkiye'ye karşı yapılmış her türlü terör saldırısını her zaman güçlü şekilde kınadı. Türkiye, doğal olarak terörizme karşı mücadelede Fransa'nın desteğine güvenebileceğini biliyor" diye konuştu.

"PYD'nin, Halep'in kuzeyinde yer alan birçok yerleşim yerinde Suriye rejimine muhalif gruplara karşı pozisyon almak için, rejim tarafından Rusya'nın desteğiyle yürütülen operasyonların yarattığı kargaşadan faydalanması üzücü" ifadesini kullanan Fries, şöyle devam etti:

"Suriye’nin bütünlüğünün korunması taraftarıyız ve dolayısıyla bu ülkenin, etnik veya mezhepsel olarak herhangi bir bölünme perspektifine Türkiye gibi karşıyız. Tıpkı Ankara gibi Paris de bir geçiş sürecinin başlamasının hemen akabinde Beşşar Esad’ın gitmesini arzu ediyor. Zira halkının celladı olmuş bir Esad onun için hiçbir şekilde bir gelecek temsil edemez."

Fransa'nın terör örgütü PKK'ya yönelik tutumuna da değinen Fries, PKK'nın Avrupa Birliği’nin (AB) terör örgütleri listesinde yer aldığını hatırlatarak, ülkesinin, örgütün 22 Temmuz'dan bu yana Türk topraklarında silahlı eylemlerine yeniden başlamasını kınadığını ifade etti.

-"Türkiye göçmen akınını sınırlandırmak için önemli tedbirler aldı" -

Suriyeli sığınmacılarla ilgili soruna da değinen Fries, şunları söyledi:

"Fransa, bugün topraklarında iki buçuk milyonu Suriyeli olmak üzere 3 milyon sığınmacıyı ağırlayan Türkiye tarafından ortaya konulan hatırı sayılır çabayı takdir ediyor. Bu haliyle Türkiye, dünyada en fazla mülteci kabul eden ülke konumundadır. Türkiye, uçak veya gemiyle gelmek isteyen Suriyelilere vize uygulayarak, yine Suriyelilere bazı şartlar altında Türkiye’de çalışmalarına izin vererek ve Suriyeli çocukları eğitime kazandırarak, şimdiye kadar göçmen akınlarını sınırlandırmak üzere önemli tedbirler almıştır. Türkiye'yi çabalarını devam ettirmesi konusunda teşvik ediyoruz ve bu yönde kendisine eşlik etmeye hazırız."

Muhabir: FUAT KABAKÇI