NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, televizyon kanallarında izleyicilere dini bilgiler aktaran kişilerin yüksek ücret almalarını doğru bulmadığını ifade etti.

Durmuş, gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, ramazan ayının inananlara etkili bir nefis terbiyesi sağladığını söyledi.

Ramazan ayı nedeniyle televizyon programları yapan kişilerin yüksek ücretler almasının uygun olmadığını savunan Durmuş, "Bu konuda farklı görüşler olmakla birlikte kendi fikrimce uygun değil. Dini, insanlara anlatmak Allah'ın çok büyük bir lütfudur. 'Bundan daha büyük bir lütuf' olmaz diye düşünüyorum. Allah size bunu lütfetmiş ve siz hakikatleri insanlara anlatıyorsunuz. Bunu anlatırken de peygamberlerin yolu olan 'Biz size yaptığımız bu tebliğin karşılığında hiçbir ücret talep etmiyoruz. Bizim mükafatımız ancak Allah'a aittir' anlayışından dolayı ücret alınmaması gerektiği kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu.

Durmuş, bu tür konular nedeniyle halkın televizyon kanallarında program yapan din adamlarına karşı güven duygusunun kaybolduğunu öne sürdü.

Allah'ın inananları mal ve evlatlarıyla imtihan ettiğini vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:

"Ayrıca televizyon kanallarının başka kişilere milyonlarca lira vermesine karşı 'neden hocalara da para verilmesin' denmesi de uygun değil. Bana göre bu karşılaştırmayı yapmak bile yanlış. Uygun olmayan programları da onaylamıyorum ancak sonuçta biz dini anlatıyoruz. İnsanlara hakikati anlatıp, o insanların 'Allah razı olsun' demesi kadar büyük bir şey olabilir mi? Para her zaman sıcaktır. Allah, malı, evladı birer imtihan vesilesi olarak insanlara verir. Ama bu şartlarda başarılı olmak her babayiğidin karı değildir." 

Din adamlarının iş yerlerinde mesleklerini icra ederken ücret almaması gerektiği düşüncesinin de yanlış olduğunu vurgulayan Durmuş, "O kişi mesleğini icra ediyor. O kişi geçimini o kurumdan karşılıyor. Ancak bu tür durumlarda o kişi başka bir yerde verdiği dini bilgiler için fazladan bir ücret alamaz" ifadelerini kullandı.