ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, Yüksekova'da, Şırnak merkezde ve Nusaybin'de bazı mahallelerde yine çukurların ve bariyerlerin bulunduğunu belirterek, "Aldığımız bilgiler, orada yine bombalama tuzaklarının kurulduğunu gösteriyor. Dolayısıyla oralarda da o temizlikler yapılacak. Vatandaşımızın daha rahat hayatını sürdürebileceği ortamlar sağlanarak vatandaşlarımıza sunulacaktır" dedi.

İçişleri Bakanı Ala, Kuzey Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy ve beraberindeki heyet ile bakanlık binasında görüştü.

Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Ala, Yüksekova'ya yönelik bir operasyon planlanıp planlanmadığı sorusu üzerine, "Biz başından beri 'nerede çukur varsa, vatandaşa eziyet eden unsurlar bulunuyorsa, bariyerler nerede varsa, oradan bunlar temizlenecek' diye zaten vatandaşlarımızla paylaştık, sizlere de bunları söyledik. Şu ana kadar Türkiye'de 8 ilçede, bunlar Silvan, Varto, Derik, Dargeçit, Cizre, Silopi, Sur ve İdil, bu ilçelerde çukurlar bazı mahallelerde kazılmıştı, bariyerler kurulmuştu ve patlayıcılar, bomba düzenekleri yerleştirilmişti, bunlar temizlendi. Baştan da söyledik, nerede bunlar varsa, Türkiye orada kamu düzenini sağlayacak, vatandaşın güvenliğini sağlayacak, vatandaşlarımızın üzerindeki baskıyı kaldıracak. Kimsenin vatandaşa eziyet etmesine fırsat verilmeyecek. Teröristlerin de terör örgütünün de vatandaşa eziyet etmesine kesinlikle fırsat verilmeyecek. Bunlar giderilecek. Türkiye bu kararlılık içerisinde. Bunu açıkladık" diye konuştu.

Saydığı ilçelerin dışında Yüksekova'da, Şırnak merkezde ve Nusaybin'de bazı mahallelerde yine çukurların ve bariyerlerin bulunduğunu anlatan Ala, şöyle devam etti:

"Aldığımız bilgiler orada yine bombalama tuzaklarının kurulduğunu gösteriyor. Dolayısıyla oralarda da bu temizlikler yapılacak. Vatandaşlarımızın daha rahat hayatını sürdürebileceği ortamlar sağlanarak vatandaşlarımıza sunulacaktır. Bu yapılırken, bazen bir iki gün öncesinden, bazen yarım gün öncesinden operasyon yapılma anı yerel yöneticiler tarafından vatandaşlarımıza bildirilmektedir. Hazırlıklar yapıldıktan sonra operasyonlar gerçekleştirilmektedir. Şırnak il merkezi ve diğer iki ilçemizde de aynı yöntemle, vatandaşlara yarım gün, bir gün öncesinden, sokağa çıkma yasağı da ilan edilerek durum bildirilecek. Onların da çünkü kendilerine göre hazırlıkları, tedbirleri, vatandaşlarımızın oradan tahliyeleri oluyor. Kimsenin, hiçbir vatandaşımızın kılına halel gelmemesini istiyoruz."

"Herkes sandıktan aldığı oyun sorumluluğunu yerine getirmelidir"

"Bu vatandaştan oy alıp sonra yol yapacağına, sokak yapacağına, kaldırım yapacağına, vatandaşın evinin önünü çukura dönüştürenlere de çağrımızı hep yaptık. Vatandaşa eziyet için kimse bir kamu görevine gelmiyor, vatandaşa hizmet için geliyor" diyen Bakan Ala, dolayısıyla herkesin sandıktan aldığı oyun sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Ala, operasyonların sona erdiği Silopi, Cizre, Sur gibi bölgelerde arama tarama faaliyetleri devam ettiği için, gündüzleri de sokağa çıkma yasaklarının devam ettiğini kaydetti. İlçelerin bir kısmında ise sadece gece sokağa çıkma yasağının devam ettiğine işaret eden Ala, "Önümüzdeki günlerde operasyonlar tamamlandıktan sonra yine arama tarama faaliyetlerinin devamı, sonra da gerek kentsel dönüşümle gerek sosyal hizmetlerle gerek Aile Bakanlığımızın sahaya inmesiyle gerek bütün devletin, bütün bakanlıklarının vatandaşımızın, her ailenin her bir sorununa dokunan hizmet anlayışıyla yine bölgede vatandaşımızın yanında olacağız. Kardeşlerimizin yanında olacağız" ifadelerini kullandı.