NEVŞEHİR (AA) - Kapadokya'daki turistik vadilerde ökse otuyla mücadele çalışması başlatıldı.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Göreme Belediyesi ve Göreme Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nin desteğiyle, turistik vadilerde ökse otuyla (üzüme benzer yemiş veren, saplarından ökse çıkarılan bitki) mücadele çalışması başlattı.

Göreme Kılıçlar Vadisi girişinde düzenlenen törende konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, ökse otunun özellikle meyve ağaçlarına ciddi zararlar verdiğini ve ağaçların bu sebeple kuruduğunu söyledi.

Nevşehir'de vadi sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Yılmaz, "İlimiz adeta bir vadiler cenneti olarak bilinmektedir. Bundan dolayı projemiz, turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği ve en güzel manzaralara sahip vadilerde uygulanacaktır. Özellikle Ortahisar, Çavuşin, Uçhisar, Avanos, Ürgüp ve Göreme’de bulunan vadilerimizde bu projeyi yürüteceğiz. Bu kapsamda öncelik verdiğimiz yörelerin sakinleri ve proje paydaşlarımız da bu konuda bilgilendirildi" diye konuştu.

Yılmaz, "Müdürlük olarak Kapadokya bölgesinde meyveciliği geliştirmek adına her türlü teknik mücadeleyi verirken bunun yanı sıra turizm merkezi bölgemizin eşsiz doğal güzelliklerini ve görselliğini de göz ardı etmeden koruyarak çalışmalar yapacağız" dedi.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ise Göreme'nin vadilerindeki ağaçların miras olduğunu ve bu mirası gelecek nesillere bırakmak için bu projeyi desteklediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından ökse otuyla mücadele kapsamında, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, vadideki bir ağacı saran ökse otunu testereyle kesti. Daha sonra bölgedeki ağaçlardan kesilen ökse otları, toplanarak yakıldı.

Törene, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Metin Alkaya da katıldı.