KAYSERİ (AA) - Kayseri'de Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerince (UMKE) arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi.

Tatbikatta senaryo gereği Zümrüt Mahallesi'nde doğalgaz patlaması sonucu yıkılan binanın enkazında kalan yaralılar kurtarılmaya çalışıldı. İl Sağlık Müdürü İsmail Kılıç'ın yönettiği tatbikatta yıkılan binada yangın çıktı.

İhbarı alan emniyet ekipleri, çevre güvenliğini sağlarken, itfaiye ekipleri de kısa sürede olay yerine gelerek alevlere müdahale etti. Yangının söndürülmesinin ardından UMKE ve AFAD ekipleri, binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlattı.

Ekipler, enkaz altındaki 5 kişiyi kurtarmak için büyük çaba harcadı. Çalışmaların ardından enkazdan çıkarılan bir kişi hayatını kaybetti, 4 yaralı ilk müdahalelerinin ardından 112 Acil Servis ekiplerince kentteki hastanelere kaldırıldı.

- "Amacımız, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak"

Tatbikatla ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Kılıç, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından kurumlarda acil durum ve afet konusunda yeni yapılanmaya gidildiğini, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından afete maruz kalmış kişilere doğru ve çabuk müdahalede bulunularak ölü ve yaralı sayısının kabul edilebilir rakamlara indirilmesi amacıyla UMKE'nin kurulduğunu hatırlattı.

UMKE gönüllü sayısını artırmak için eğitimler düzenlendiğini anlatan Kılıç, "Bugün bu tatbikatta amacımız UMKE, AFAD, 112, itfaiye, emniyet gibi kurumlar arası koordinasyonu sağlamaktır" dedi.

Kılıç, tatbikatın ardından katılımcıları tebrik etti.