KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri, kep atmak yerine Ahilik geleneğine uygun şekilde şet kuşanarak mezuniyet sevinci yaşadı.

Dekan Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, fakültenin konferans salonundaki törende, her toplumun düğün, doğum günü, mezuniyet gibi kutlamaları kendi kültür ve genlerine göre yaptığını söyledi.

Şet kuşanmanın da Anadolu topraklarına ait bir değer olduğunu vurgulayan Karamustafa, ''Fakültemizde turizm sektörüne, Anadolu'nun kültürü, değerleri ve özbenliğiyle yoğrulmuş öğrenciler yetiştiriyoruz'' ifadesini kullandı.

Latince bir kelime olan kültürün ''yaşatan, ayakta tutan'' anlamına geldiğini belirten Karamustafa, ''Toplumları toplum yapan, ayakta tutan, güçlü kılan kültürel değerleridir. Bu nedenle öğrencilerimizi, kendi değerlerini hatırlamaları açısından, bulunduğumuz coğrafyayla özdeşleşen şet kuşanmayla mezun ediyoruz. Kep atmanın kültürümüzde yeri yok'' diye konuştu.

Kep atmanın artık dejenere olduğunu savunan Prof. Dr. Karamustafa, şunları kaydetti:

''Anaokulunda, ilkokulda, lisede, her aşamada kep atma törenleri yapılıyor. Hiçbir anlam yükleyemediğimiz, kültürümüzde hiçbir yeri olmayan kep atmayla öğrencilerimizi mezun etmek istemiyoruz. Turizm sektörüne yetiştirdiğimiz öğrencilerimize 'Ey evlat, ey oğul, sen yetiştin. Sen bilgiyle, geleneklerinle, özbenliğinle donatıldın. Bu bilgi ve tecrübeni mesleğinde en nitelikli şekilde kullan. İşinde, evinde sabırlı ol. Ülkende saygılı ol. Kendi değerlerine sahip çık' anlayışını vermeye çalışıyoruz.''

Karamustafa, öğrencilerin, bu durumu öğrendiğinde öncelikle tepki gösterdiğini ancak daha sonra hoşgörüyle karşıladığını sözlerine ekledi.

Daha sonra, Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ile Prof. Dr. Karamustafa, öğrencilere şet kuşattı.