656’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde temsili koç satışı ile ağalık ihalesine katılan iş adamı Abdullah Türköz, Edirne Valisi Günay Özdemir ile Edirne Belediye Başkan’ı Recep Gürkan’ı ziyaret etti.

İlk ziyaretini Edirne Valiliği’nde gerçekleştiren iş adamı Abdullah Türköz, Edirne Valisi Günay Özdemir ile görüşerek Kırkpınar ile ilgili genel değerlendirmede bulundu. Ziyaretten mutluluk duyduğunu belirten Edirne Valisi Günay Özdemir, Türköz’e çalışmalarında başarılar diledi. Valilik ziyaretinden sonra Edirne Belediyesi binasına geçen iş adamı Abdullah Türköz, Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan’ı ziyaret etti. Türköz, 656’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde temsili koç satışı ile ağalık ihalesinde bulunduğu 100 bin liralık bağışı Edirne Belediyesi Başkanı Recep Gürkan’a teslim etti.

“Yağlı güreşlerin gelenekselliği korunmalı”

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin geleneğini korunması gerektiğini belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Yağlı güreş bir tarafa Kırkpınar bir tarafa. Kırkpınar’ın kalitesini arttırırsak biz, yıl içerisindeki yalı güreşlerin kalitesini arttırmış olacağız. Çünkü yağlı güreşin tek hedefi var, Kırkpınar’da çayıra çıkmak. Tek hedef ve hayali bu. O zaman Kırkpınar bu kadar önemliyse şu soruya cevap vermemiz lazım. 4 yıldır pehlivan sayısında rekor kırıyoruz. Her yıl rekoru tazeliyoruz. Bu yıl 2199 pehlivan kayıt oldu. Şimdi soru şu, her kıspetini alan doğrudan Kırkpınar’da güreşmeli mi? güreşmemeli mi? Soru bu. Güreşsin diyorsan, bu sene tablo ortada. Zaman yetmiyor, duş yetmiyor, çayır yetmiyor, soyunma odası yetmiyor. Bu kadar çok pehlivan güreşince, yağlı güreşin geleneksel bazı ritüelleri de eksik kalıyor. Mesela, cazgırların pehlivanları salavatla çayıra salması gerekiyor ama yapamıyor. Neden, bir boyda 300 pehlivan güreşiyor. Salavatlamaya kalksa 2 gün ona lazım. Yağlı güreşi yağlı güreş yapan özelliklerden biride gelenekselliği. Geleneksel motifliğin korunmasıdır” dedi.

“Spor ve sporcunun her zaman yanındayız”

Ziyaretler sonrası İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açıklamalarda bulunan işadamı Abdullah Türköz, “Ata sporumuz olan Yağlı Güreşlerde ağalığı alıp memleketimiz şehzade şehri Amasya’ya, iş yaptığım Silivri’ye hediye etmek isterdim. Kaderimizde yokmuş bu yıl yapacak bir şey yok. İleriki senelere kısmet, nasipse bir şekilde Cenabı Allah nasip ederse bu işe talibim. Ata sporumuzu yaşatmak için elimizden geldiğince karınca kaderince bir şeyler yapmak, bir şeylerde verimli olmak elimizden ne geliyorsa yapacağız. 657’inci Kırkpınar ağalığına Ahmet Çetin’e hayırlı uğurlu olsun. Biz spor ve sporcunun her zaman yanındayız. Elimizden ne geliyorsa yapmak üzere varız” dedi.

“Bu zamana kadar böyle güzel bir güreş izlemedim”

656’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş müsabakalarını değerlendiren Türköz, “Bu zamana kadar ben böyle bir güreş izlemedim, 20 senedir güreşleri takip ederim. Bu sene çok güzel centilmence, çok güzel müsabakalar oldu” dedi.

Türköz, Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a Amasya Taşova’dan getirdikleri çiçek bamyası hediye etti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise Türköz’e, sembolik altın kemer, meyve sabunu ile Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin tüm bilgilerini bir araya getiren Kırkpınar Almanağı hediye etti. Türköz, bugünkü ziyaretlerde bizleri en iyi şekilde ağırlayan Edirne Valisi Günay Özdemir ve Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a çok teşekkür ettiğini söyledi.