Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından “Kolombiya Caqueta Bölgesinde Fotovoltaik Alternatif Enerji Sistemleri Kurularak Okullara Elektrik Sağlanması ve Eğitim Standartlarının Yükseltilmesi Projesi” kapsamında Kolombiya’nın güney bölgesinde 4 okul elektriğe kavuşturuldu.

Caqueta bölgesinin genelinde okullar elektrik enerjisi olmadan eğitim yapıyorlar. Bölgenin 2 kasabasında 4 okulun elektriğe kavuşması amacıyla bir pilot projenin hayata geçirilmesi planlanarak, bunun çevreye örnek olması hedeflendi. Proje ile çocukların günümüz teknolojisi standartlarında gerekli eğitim alt yapısına kavuşmaları sağlandı. Öğretmenler için lojman, yatılı öğrenciler için yurt, kasaba halkı için sosyal, kültürel merkez olan okullarda geceleri ve hafta sonları da faaliyetler düzenlendi. Türkiye’nin Bogota Büyükelçiliği ile işbirliği içinde proje için Temmuz ayında alımına başlanan malzemeler, 2014 yılı Kasım ayınca Caqueta Valiliği’ne teslim edildi.

Kolombiya’nın en çok yardıma muhtaç bölgesinde bulunan Puerto Rico ve Solano kasabalarında hayata geçirilen proje ile çocukların eğitim koşulların iyileştirilmesi ile geleceğe yönelik umutların yeşermesi, bölgenin kalkınmasına destek olunması hedeflendi. Okullarına sağlanan elektrik sayesinde internetle dünyaya açılan, geceleri aydınlanan, en çok sevdikleri müzikleri dinleyebilen, kültürel faaliyetlerinde teknolojik imkânlardan yararlanan çocuklar, sevinçlerini ifade edebilmek için şarkılar yazarak, proje üzerine tiyatro oyunu yazdı.

Bölge yetkilileri, hafta içi çocukların eğitimi için kullanılan okulların akşamları ve hafta sonları bölge halkının yararlanacağı sosyal merkezler haline getirilmesini dile getirildi. Okulların bazılarında öğretmenlerin sınıfları aynı zamanda lojman olarak kullandığı ve bazı okullarda da yatılı eğitim sistemi uygulandığı öğrenildi.

En önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi kullanılarak Caqueta’daki 4 eğitim merkezine elektrik sağlayacak proje, Amazonlar’daki benzer koşullara sahip komşu ülkeler için de bir örnek oluşturdu. Bazı okullara malzemeler, Caqueta’nin başkenti Florencia’dan 10 günlük nehir yolculuğu ile bazı okullara ise 10 saatlik kamyon yolculuğu sonrası katırlarla ulaştırılabildi. Bölgenin sürekli yağış alması nedeniyle kara ulaşımında dahi sık sık sorunlar yaşandı. Teknik ekip, Villa Del Rio okuluna ulaşmaya çalışırken çamura saplanan kamyonlarında 5 gün 5 gece toprağın kurumasını bekledi.

TİKA tarafından tamamlanan proje, bölgede memnuniyetle karşılandı.