MARDİN (AA) - Mardin'de Noel Bayramı dolayısıyla Kırklar Kilisesi'nde ayin düzenlendi. 

Noel Bayramı dolayısıyla Kırklar Kilisesi'nde düzenlenen ayini, Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ile Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyüz yönetti. Metropolit Özmen ile Akyüz erkek ilahi grubu ile Süryanice ve Türkçe ilahi ve dualar okuyarak, ayine katılanları kutsadı.

Ayinde, mumlar yakılarak, dilekler tutuldu. Erkekler korosu ve ruhani liderler ateşin etrafında dönerken, kızlar korosu ilahiler okudu.

Daha sonra kilisenin kabul salonunda yapılan bayramlaşmaya, Vali Mustafa Taşkesen, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahin, Artuklu Belediye Başkanı Emin Irmak, Müftü Dursun Ali Çoşkun ve Vali Yardımcısı Ali Güldoğan katıldı.

Taşkesen, şehirlerin kimliklerini yaşayanlardan aldığını, Mardin'in içinde bulundurduğu medeniyet birikimiyle bir noktadan sonra insanlara kimlik verir hale geldiğini söyledi.

Taşkesen, "Bu kimlik içerisinde bu insanları şekillendirme içerisinde Mardin'de binlerce yıldır yaşayan kadim halklarımızdan Süryani ve Ermeni hemşehrilerimizin önemli payı vardır" dedi.

Yüzyıllardır çanla ezan sesinin gök kubbede huzur ve barış içerisinde yankılandığını dile getiren Taşkesen, bu kültüre önemli katkı sağlayan Ermeni ve Süryanilerin bayramını bu duygularla tebrik ettiğini kaydetti.

Türk ise bu topraklarda büyük medeniyetlerin oluşturulduğunu, Süryani halkının 5 bin yıldan beri yaşadığı bir coğrafya olduğunu anlatarak, bu coğrafyada Süryani ve Ermeni halkını görmekten büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti.

Mardin İl Müftüsü Coşkun da, "Mardin, çevresine, bölgesine ve dünyaya örnek bir yerdir. Bugün Süryani cemaatimizin kutsal bayramı olan Hz. İsa'nın doğuş yıl dönümünü hep birlikte kutlamanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

Mardin'in bütün Ortadoğu'da uygulanabilecek bir model olduğunu aktaran Özmen ise, "Burada iz bırakan medeniyetlerin uzantısı olarak halen bu günlerde maalesef etrafımızda savaşların patlak verdiği bir dönemde bu sevgiyi barışı göstermemiz büyük bir şans. Mardin, Kürtler, Süryaniler, Ermeniler ve Türklerin bir arada barış içerisinde ve özgürce yaşadığı bir kenttir. Tabi zaman zaman aile içinde de hoşgörüsüzlük olabilir" ifadelerini kullandı.