KONYA (AA) - Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından Sanat Tarihi Konferanslarının üçüncüsü gerçekleştirildi.

Hasan Özönder, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programda, "Konya Kültürü ve Mevlevilik" konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Konya'nın prehistorik devirlerden beri meşhur bir şehir olduğunu belirten Özönder, kentin Selçuklular, Osmanlılar ve beylikler zamanında da varlığını, şöhretini muhafaza ettiğini ifade etti.

Memleketini ve değerlerini bilmeyenin memleketini koruyamayacağını aktaran Özönder, şunları kaydetti:

"Böylesine tarihi değeri olan şehrin kültürü de derin bir maziye dayanmaktadır. Konya turizm ve kültürel varlıkları yönünden zengin birikime sahip. Bunun farkına varıp şehrin değerini bilmemiz gerekir. Böyle tarihte önemli bir yerde bulunan pek çok şahsiyetin Konya'da ebedi istirahate çekildi. Bir Mevlevi aşçısının vefatı üzerine kabrinin üzerine türbe yapılmıştır, Ateşbaz-ı Veli Türbesi, bunun dünyada başka bir örneği yoktur."

Özönder, Konya'nın sağlam surlarla çevrili olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Selçuklular bu şehri fethettikten sonra surları yenilemiş ve güzelleştirmiştir. 12 kapısı vardır bu surların. Bu kapılardan halk istifade etmektedir. Maalesef bu surlar zamanla yıkılmış sadece Zindakale civarında bazı kalıntıları ve Alaaddin'in İnce Minareye bakan yönündeki kalıntıları 1-2 metrelik yükseklik halinde hala varlığını sürdürmektedir. Böyle bir mirasa sahip olmak büyük önem taşımaktadır."