KAYSERİ (AA) - Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Türkiye de bir ilki gerçekleştirerek, pancar çiftçisi doğrudan şeker fabrikasının ortağı yapacaklarını bildirdi.

Akay, Kadir Has Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi 62. Mali Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, çiftçiye hizmet için görevde olduklarını, bu hizmeti yürütürken aynı zamanda büyük bir aile oluşturduklarını söyledi.

Birbirine inanan, güvenen, birbirine saygı duyan, birbirini seven, birbirinin derdini dert edinen, birlikte üzülen, birlikte gülen, bütünlük içerisinde büyük bir aile oluşturmayı başardıklarını ifade eden Akay, şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yapılması gerekenleri, verdiğimiz sözleri bir bir yerine getirdik. Her geçen gün bir önceki ay, bir önceki günden ve her geçen yıl, bir önceki yıldan daha iyi, daha başarılı olduk. Bugün geldiğimiz noktada size daha fazla kazandıran, işinizi daha kolaylaştıran, masrafınızı azaltan bir yapı oluştu. Kayseri Pancar Kooperatifinin yüzde 56 oranında hissesine sahip olduğu Kayseri Şeker Fabrikası, çabalarımız ve katkılarınız sonucu, başarı ve rekorları, kar rekorları, vergi rekorları kıran bir şirket haline geldi. Kazanılan bu başarılar bundan sonra kalıcı olacak, devamlılık arz edecek."

Kayseri Şeker Fabrikası'nın kar, vergi ve istihdama katkı rekorları kıran bir şirket haline geldiğini, Türk Şeker’den, kayseri pancar kooperatifine devredildiği 1992 yılından bu tarafa ilk defa bu sene ortaklarına kar payı dağıtma kararı verdiğini belirten Akay, fabrikanın çiftçisinin, çalışanının hakkını gözetirken, artık ortaklarının koymuş olduğu sermayenin de karşılığını ödemeye başladığını vurguladı.

Kayseri Şeker Fabrikası’nın 31 kurumsal ortağı bulunduğunu, çiftçilerin doğrudan bir ortaklığı olmadığını dile getiren Akay, şöyle devam etti:

"Özelleştirme idaresinin Kayseri Şeker'de yüzde 11 oranında hissesi bulunmaktadır. Bu hisseyi de satmak istemektedir. Ben istiyorum ki bu hissenin sahibi pancar eken çiftçilerimiz olsun. Bu genel kuruldan sonra bir çalışma başlatmak istiyoruz. Kayseri Şeker'de hisse sahibi olmak isteyen çiftçilerimizden vekalet toplamak için bir organizasyon yapacağız. Bu vekaletler de hissenin çiftçilere satışı için özelleştirme idaresine müracaatta bulunacağız. Eğer işlemi gerçekleştirebilirsek ve sizler adına bu hisseyi alabilirsek size fazla külfet olmadan taksitler halinde bedelini ödeyebileceğinizi düşünüyorum. Kayseri Şeker'den ödenecek kar paylarından bu taksitlerin karşılanabileceğini umuyorum. Türkiye de bir ilki gerçekleştireceğiz. Pancar çiftçisi doğrudan şeker fabrikasının ortağı olacak. Bu uygulamaya çalışanlarımızı da dahil edebiliriz. Böylece şirketin karından pay aldığınız gibi, şirketin artan değeri doğrulusunda hisselerinizin de değeri artacak. Doğrudan çiftçinin ve çalışanın hissedarı olduğu böyle bir fabrikanın arazilerine artık kimseler göz dikemeyecek. Şirketin arazileri, imkanları, şekerleri artık kimseye peşkeş çekilemeyecek. Bugün bizim uyguladığımız pancar çiftçisinin daha etkili bir şekilde yönetime katılması uygulaması artık süreklilik kazanacak. Eğer başarabilirsek bu model Türkiye'ye örnek olacak."

Çiftçi meclisinin vermiş olduğu hak arama mücadelesinin de katkısıyla, önümüzdeki senenin şeker kotasının şeker kurumu tarafından, 12 bin 700 ton A kotası, 6 bin 800 ton B kotası olmak üzere toplamda 19 bin 500 ton artırıldığını kaydeden Akay, buna tekabül eden pancar kotasının belirlenerek objektif, adaletli kriterlerle önümüzdeki yıl çiftçiye dağıtılacağını söyledi.

Konuşmanın ardından kooperatifin bütçesi oylanarak kabul edildi.