ANKARA (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), "İslam Dünyasında Din Hizmetleri ve Dini Kurumlar" temalı uluslararası sempozyum düzenleyecek.

TDV'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk öğrenciler ile yabancı öğrenciler arasında kaynaşmayı sağlamak ve kültürel zenginlikleri paylaşmak, İslam dünyasındaki din eğitimi ve öğretimi konusunda çalışmalar yapmak amacıyla ilki 2014'te düzenlenen uluslararası öğrenci sempozyumlarının ikincisi, Konya'da yapılacak. 

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle 11-12 Aralık'ta gerçekleştirilecek sempozyumda, 20 farklı ülkeden öğrenciler, ülkelerindeki din hizmetleri ve dini kurumlar konusunda bildiri sunacak.

TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, vakfın hayri ve sosyal hizmetlerin yanı sıra ülke içinde ve yurt dışında önemli ölçüde eğitim faaliyeti gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kur'an-ı Kerim kurslarından, hafızlık eğitimine, imam hatip lisesinden üniversiteye, yüksek lisanstan doktoraya kadar eğitimin her kademesinde gençlere sağlam bir din eğitimi vermek için çalıştıklarını vurgulayan Palakoğlu, öğrenci yurtları ile konukevleri, kolej ve üniversiteyle öğrencilere hizmet verdiklerini kaydetti.

- 20 farklı ülkeden öğrenci bildiri sunacak

Uluslararası İmam Hatip Lisesi, Uluslararası İlahiyat ve Uluslararası Konuk Öğrenci programları ile 108 ülkeden öğrenciye, Türkiye'de eğitim imkanı sunduklarını vurgulayan Palakoğlu, milletler arasında gönül köprüleri kuracak bu öğrencilerin gelişimini de önemsediklerini belirtti. 

Geçen yıl düzenlenen sempozyumda, 17 farklı ülkeden yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bildiri sunduğunu hatırlatan Palakoğlu, bu bildirilerin daha sonra kitap haline getirildiğini ve kültür hayatına kazandırıldığını ifade etti. Bu yıl gerçekleştirilecek sempozyumda 20 farklı ülkeden öğrencilerin, ülkelerindeki din hizmetleri ve dini kurumlar konusunda bildiri sunacağının altını çizen Palakoğlu, şunları kaydetti:

"Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Arnavutluk, KKTC, Türkiye, Belçika, Fransa, Senegal, Mali, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Tataristan, Rusya, Dağıstan, Afganistan, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Tayland'dan öğrencilerimiz bildiri sunacak. Bu ülkelerdeki paydaş kurumları daha yakından tanımak, çalışmalarından haberdar olmak, ülkenin dini hassasiyetlerini öğrenip çalışmalarda bu hassasiyetlere dikkat etmek için bu alanda bir sempozyumu öğrencilerimiz düzenliyor. Sempozyumdan amaçlanan, İslam dünyasında din hizmeti veren gerek resmi gerek sivil toplum kuruluşlarından ve çalışmalarından haberdar olmak ve tecrübeleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Müslümanların bulunduğu ülkelerde, sosyal, eğitim ve din işlerinden sorumlu kurumlar farklılık gösteriyor. Ülkelerin sosyo-kültürel yapısı, Müslüman nüfusun oranı ve din işlerinden sorumlu kurumları da tanıma fırsatı bu sempozyumla gerçekleştirilecektir."