TRABZON (AA) - Trabzon'un yöresel lezzetlerinden "Akçaabat köftesi", Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının (TTSO) girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünde tescil edilerek koruma altına alındı.

Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri haline gelen Doğu Karadeniz'de Trabzon, ılıman iklimi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de dikkati çekiyor. Bölgenin en önemli yöresel lezzetlerinden olan "Akçaabat köftesi", TTSO tarafından yapılan girişimlerle coğrafi işaret korumasına alınarak, Türk Patent Enstitüsünde tescil edildi. Bu kapsamda da TTSO tarafından tescil edilen "Akçaabat köftesi"nin üretiminden tüketimine kadar her aşaması denetim altına alındı.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, "Akçaabat köftesini coğrafi işaret altına almamızın nedeni, Akçaabat köftesini koruma altına alarak, özelliklerini değişmeden sabit tutmaktır. Çünkü Akçaabat köftesi bölgenin yöresel lezzetleri arasında meşhur olmuş bir üründür. Bu nedenle TTSO olarak Akçaabat köftesini coğrafi işaret korumasına almak istedik. Bunun için de Akçaabat Belediyesi ile hareket ettik" dedi.

Hacısalihoğlu, amaçlarının Akçaabat köftesinin korunması ve Türkiye'de aynı standartlarda üretilerek, tüketiciye sunulması olduğuna dikkati çekerek, "Bununla ilgili coğrafi işaretin alınması şarttı. Onun için bu yönde çalışma gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.