ESKİŞEHİR (AA) - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Nokta kadar akçeli işi olan bir sendika başkanını başınızda bir dakika tutmayın. İş ne olursa olsun yollayın gitsin. Onun ne evine, ne de sizlere faydası olur" dedi.

Atalay, kentteki bir otelde gerçekleştirilen Çimse-İş Sendikası "5 bölge 5 şube temsilcilikleri"nin toplu açılış töreninde, çalışma hayatının özellikle 2013-2015 yıllarında sendikalar, çalışanlar, işverenler ve ülke için hiç iyi geçmediğini, 17 ay önce 13 Mayıs 2014'te Soma'da 301, Ermenek'te 18 işçinin, bu yılın haziranda da Manisa Gölmarmara'da 17 tarım işçisinin iş kazaları, iş cinayetleri sonucu öldüğünü söyledi.

Türkiye'de bir günde ortalama 3 işçinin, iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini ifade eden Atalay, şöyle konuştu:

"Sayılar 1-2 olduğu zaman kimsenin aklına gelmiyor ancak sayılar 10'nu geçtiği zaman herkes düşünüyor. Gölmarmara'daki kamyon kasasında 17 yaşındaki evladımız da vardı 67 yaşında teyzemiz de vardı. Bunlar keyif, zevk olsun diye sabahın 5'inde kamyon kasasında işe gitmiyorlardı. Bunlar ekmek parası, yaşamak ve nefes almak, 3 kuruş para kazanmak için kamyon kasasında işe gidiyorlardı. Bu iş cinayetlerinde, iş kazalarında tabi ki ülkeyi yönetenler, patronlar, kötü işverenler, işini takip etmeyen sendikacılar da sorumlu. 'Bana ne' deyip işin içinden çıkma gibi bir durum söz konusu değil."

Atalay, yaşamı boyuncu uzun yıllar sendikacılık yaptığını, bir sendikacının geleceği en üst yerin Türk-İş Başkanlığı olduğunu belirterek, "Bu makamı iyi yaparsan, iyi temsil edersen bu ülkede 10 bakanlığa bedel bir makam burası. Zaman, zaman bizim yaptığımız, arkadaşlarımızın yaptığı yanlışlar oldu. Bizim bulunduğumuz yerler yanlış yapma şansının çok az olduğu yerlerdir. Türk-İş'in 1 milyon üyesi, 550 şubesi var" diye konuştu. 

-"Akçeli işi olan bir sendika başkanını başınızda bir dakika tutmayın"

Atalay, sendikacıların akçeli işlerle ilgilerinin olmaması gerektiğinin altını çizerek, bu yönde ilişkisi bulunanlarla mücadele ettiklerini ve bu mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi. 

"Buradan tüm arkadaşlarıma sesleniyorum, nokta kadar akçeli işi olan bir sendika başkanını başınızda bir dakika tutmayın. İş ne olursa olsun yollayın gitsin. Onun ne evine, ne de sizlere faydası olur" diyen Atalaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Akçeli işi olan siyasetçi, polis, asker, işveren... Yanlış yapan her yerde var ama özellikle bizimkisi su götürmüyor. Kamuoyunda dağlar kadar hayırlı bir iş yaparsın onun karşılığını görmezsin ama nokta kadar yanlış bir iş yaparsan temsil ettiğin işçinin ve ailenin başını aşağıya düşürürsün. Son dönemde terör olaylarından dolayı bizim işçi sıkıntılarımız, iş kazalarımız hiç gündeme gelmiyor. Şu anda 155 polisimiz, askerimiz şehit oldu. Bu ülkede işçisi, işvereni, gazetesi, televizyonu herkes terörle arasına mesafe koymak zorunda."

Çimse İş Genel Başkanı Zekeriye Nazlım da ülkede kasım ayında yeniden bir seçimin yapılacağını hatırlattı. 

Öncelikle huzurlu ve demokratik bir seçimin yapılmasını temenni ettiklerini anlatan Nazlım: "Siyasilerimizden isteğimiz, ülkemiz ve bölgemizin durumunu göz önüne alarak, herkes elini taşın altına koymalıdır. Ülke menfaatleri için kısır siyasi tartışmalardan vazgeçilmelidir. Amacımız, hiç bir zaman sermayeye düşmanlık etmek, çalışma barışını bozmak olmadı. Olmayacak. Biz ekmeğimizin peşindeyiz, bu ülke gelişsin, üretim artsın derdindeyiz. Biz fabrikamıza kazandırmanın, bunu yaparken de hakkımız olanı almanın derdindeyiz" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından "5 bölge ve 5 şube temsilcilikleri"nin açılışı yapıldı.