Muharrem ayı, hicri senenin birinci ayıdır.
      Tevbe süresinin 36. Ayeti Kerimesinde (Mealen) Muhakkak ki; Allahü Teâlâ (c.c.) Katında ayların sayısı, Cenabı-ı Hakk’ın kitabında gökleri ve yeri yarattığı günden beri on ikidir. Bunlardan dördü haram olan aylardır buyrulmuştur. Bu aylar: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Bunlara eşhuru, hurum(haram aylar) denilir.
       Bu aylarda yapılan isyanın günahı diğerlerinden daha şiddetli, ibadetin sevabı diğerlerinden daha kıymetli olduğundan öbür aylardan daha fazla hürmet edilmesi lazım gelir.
      Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem (ayında tutulan) oruçtur. (Hadis-i Şerif, Sahih-i Müslim)
      Aşura(Muharremin onuncu 13 Kasım Çarşamba 2013) gününde oruç tutunuz. O öyle bir gündür ki o günde peygamberler(aleyhimüsselam) oruç tutarlardı.(Hadis-i Şerif İbn-i Hacer, el Metalibu’t-âliye)
      Aşura gününde orç tutmak sünnettir.
      Aşura gününde oruç tutunuz, Yahudilere muhalefet ediniz; bir gün öncesi ile veya bir gün sonrası ile beraber tutunuz.(Hadis-i Şerif, Suyuti, elCamiu’s- Sağir)
 
AŞURA GÜNÜ MEYDANA GELMİŞ VE GELECEK BAZI MÜHİM HADİSELER
       Muharrem ayının onuncu günü Aşura günüdür. Aşura gününde çok büyük ve mühim hadiseler meydana gelmiştir. Fakih Ebu’l-Leys Hazretlerinin Tenbi hü’l-Gafilin kitabında rivayet ettiği Hadis-i Şerifte, Aşura günü meydana gelen hadiselerden bazıları şunlardır;
1)Göklerin ve yerin yaratılması,
2)Âdem ALeyhisselamın tevbesinin kabul edilmesi,
3)Nuh ALeyhisselamın gemisinin karaya oturması,
4)musa ALeyhisselamın Firavun’un şerrinden kurtulması ve Firavun’un helak olması,
5)İbrahim ALeyhisselamın dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,
6)Eyyüb ALeyhisselamın hastalıktan şifa bulması,
7)Yunus ALeyhisselamın balığın karnından kurtulması,
8)Süleyman ALeyhisselama saltanat verilmesi,
9)Hz. Hüseyin(r.a.) şehit edilmesi,
10)Kıyamet kopması da Aşura günü olacaktır.
              AŞURA GÜNÜ NELER YAPILIR?
       Her kim Aşura günü çoluk- çocuğuna cömert davranırsa, Allahü Teâlâ(c.c.) senenin tamamında ona rızık genişliği verir.(Hadis-i Şerif, Taberani, el-Muc’emu’l- Cusat)
        O gün eve ufak-tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur.
        En az on müslümana birer selam veya bir müslümana on defa selam verilir.
        Fakir- fukara sevindirilir.
        O gün gusledenler, bir sene ufak – tefek hastalık görmezler.     
        Aşure günü bir yetimin başını okşayana başındaki kıl sayısınca ALLAH C.C. ona Cennette derece ihsan eder.
        Sadaka vermek sünnettir, ibadettir. Hadis-i şerifte, (Aşure günü, zerre kadar sadaka veren, Uhud Dağı kadar sevaba kavuşur) buyuruldu. (Şir'a)
İlim öğrenmeli! Hadis-i şerifte, (Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahü teâlâyı zikredilen bir yerde, biraz oturan, Cennete girer) buyuruldu. Bu gece ilim olarak, ehl-i sünnete uygun bir kitap okumalıdır. Ayrıca Kur’an-ı kerim okumalı, kazası olan kaza namazı kılmalı. (Şir’a)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor (Hz Aişe r.a.'den rivayet): Aşure gecesi ya da kılınamıyorsa günü, her rekâtta Fatiha Suresinden sonra 3 İhlâs-ı Şerif okuyarak 100 rekât namaz kılınır. (Gece kılınırsa 2 rekâtta, gündüz 4 rekâtta bir selam verilecek). Namazın arkasından 70 SübhanALLAHi velhamdülİLLAHi vela ilahe illALLAHu VALLALU ekber vela havle vela kuvvete illa bİLLAHil Aliyyil Aziym, 70 EstağfirULLAH, 70 Salâvat-ı Şerife okunur. Bu kişi öldüğü zaman ALLAH’ u Teâlâ (c.c.)o kişinin kabrini misk-ü amber doldurur ve kabre konan herkesin saçı başı kaşı kirpiği her tarafı kılları dağılır, bu namazı kılanın kabrinde saçları tüyleri dağılmaz. Mahşere çıktığında yüzü ayın on dördü gibi parlar, yeni gelinin kocasının evine gönderildiği gibi Cennete gönderilir.
Şihabeddini Sühreverdi hazretleri, Muharrem ayının birinde okunan şu duayı bir kimse aşure günü okursa, ölümden emir kılar. Ölümü mukadder olan bu duayı okuyamaz, demiştir.
“Bismillâhirrahmânirrahîm.
Elhamdülillahi Rabbilâlemîn.Vessalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihi ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîm. Elhayyülkerîm. El hannânül mennân vehâzihî senetün cedîdetün es elüke fîhel ısmete mineşşeytânirracîm vel avne alâ hâzihin nefsel emmârati bissû’i veliştigâle bimâ yugarribunî ileyke yâ zel celâli vel ikrâm. Birahmetike yâ erhamerrâhımîn. Ve sallallâhü ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehli beytihî ecmaîn.”
    Aşure günü yetmiş kere bu duayı okuyanı Allah-u Teâlâ Mağfiret buyurur:
''Hasbiyallahu ve niğmel Vekil ve niğmel Mevla ve niğmen nasir gufraneke Rabbenâ ve ileykel masir''
 
    Allah Teâlâ (c.c.) Mübarek Muharrem ayında günahlarımızı bağışlasın, duası kabul olunan kullarından eylesin, kendisine layık kul olabilmemizi bizlere nasip etsin. (ÂMİN)