Pandemi süresince okulların tatile girmesi, çocuklarımızın arkadaşları ile zaman geçirememesi ile onların da oyun ihtiyacı artmış gibi görünüyor. Çocukların zeka ve motor becerilerinin gelişmesinde en büyük pay oyunların. Oyun oynamaları onları hem yetişkinlik dönemine hazırlar hem de dikkat, zeka ve koordinasyon gibi önemli yeteneklerinin artmasına yardımcı olur. Tabletler, televizyonlar ve telefonlar, faydalı içerikler barındırıyor olsa da evde de birlikte kaliteli zaman geçireceğiniz oyunlar bulunuyor.

Tek başına ya da iki kişi ile oynanan oyunlar bir zaman sonra çocuklarınıza sıkıcı gelebilir. 3 hatta 4 kişilik oyun aramaya başlayabilirler. Ama bir grup halinde oyun oynarsanız emin olun çocuklarınız tekrar tekrar sizinle aynı oyunları oynamak isteyecektir.

4 Kişilik Oyunlar

Bizler de sizlere evde kaliteli zaman geçirirken aynı zamanda çocuğunuzun beceri ve yaratıcılığını geliştirecek oyunlar hazırladık. Gelin birlikte bu oyunları inceleyelim.

Evet – Hayır

Aslında 70 – 80 doğumlu ve öncesi kuşakların çok iyi bildiği bir oyun bu. Eskilerde Erkan Yolaç’ın sunuculuğunu yaptığı bu oyunla siz de çok eğlenebilirsiniz. Oyunu oynarken meşhur replikleri de atlamayın sakın: ‘’Yarışmanın kurallarını biliyorsunuz. Evet ya da hayır kelimesini kullanmıyoruz. Başınızı emme basma tulumda gibi sallamıyorsunuz, İzmir Marşıyla gelip, Mehter Marşıyla gidiyorsunuz.’’ Aslında kural çok basit, sizin soracağınız basit sorulara ‘evet’ ya da ‘hayır’ kelimesini kullanmadan karşınızdaki kişi cevap verecek.

Tabu

Kelime oyunları arasında oldukça popüler olan Tabu oyunu, aynı zamanda kelime dağarcığını geliştirmek, pratik zekayı artırmak için birebir. Oyunda iki ayrı takıma ayrılmalısınız. En az 4 kişi ile oynandığını unutmayın. Bir kişi karttan çıkan kelimeyi takım arkadaşına anlatır. Örneğin; ‘yaprak’ kelimesini anlatırken, bu kelimeyi asla kullanmamalı ve altında yazılan kelimeleri takım arkadaşından önce söylememeli. Biraz hızlı olun çünkü süre bitmek üzere…

MentalUp

MentalUp, TÜBİTAK tarafından desteklenen çocuklarınız için en güvenilir oyun uygulamalarından biridir. Zeka gelişimi, konsantrasyon problemi, koordinasyon yeteneği gibi becerileri üst düzeye çıkarmayı amaçlayan MentalUp, Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlandı. İçeriğindeki tasarım ve oyunlar Pedagojik Ürün Sertifikası’na sahip. Yani çocuğunuza zararlı hiçbir materyal bulunmuyor. Aynı zamanda 100 farklı oyunla birlikte, bu oyunlara ek olarak 600 seviye çocukların beğenisine sunuluyor. Google Play Store ve App Store uygulamalarından MentalUp’ı indirebilirsiniz.

Eğer MentalUP’ı daha fazla incelemek isterseniz tıklayın

Dokunarak Tahmin

Tahmin oyunu olduğu için her şeyden önce gözlerimizi bağlayalım. Ardından saç, toka, tabak, yastık, telefon gibi nesneleri önümüze koyarak hangisi olduğunu tahmin etmeye çalışalım. Bu oyunu ne kadar çok kişi oynarsanız o kadar eğlenirsiniz.


Pinpon Topu İle Basket

Meşhur bir oyunla devam ediyoruz. Birçok sosyal mecrada bu oyun ile popüler olan bir çok video bulunuyor. Bir benzerini neden siz yapmayasınız ki?

Öncelikle, iki pet bardağı düşmeyecek bir şekilde masaya ya da yere sabitleyin. Daha sonra pinpon topunu iki metre mesafeden yere sektirerek bu pet bardağın içine atmaya çalışın. Göründüğü kadar kolay mı sanıyorsunuz?

Kulaktan Kulağa

Sondaki kişinin, ilk baştaki cümleyi yanlış söylediğinde grubun tamamının çok eğlendiği bir efsanedir Kulaktan Kulağa oyunu. Aslında pandemi döneminde bu oyunun çok fazla kişi ile oynanmasını tavsiye etmiyoruz. Fakat 4 kişi ve üzeri aileler için oldukça ideal. Oyun çok basit; bir kişi grubun diğerlerinin duymayacağı şekilde yanındaki oyuncuya bir cümle ya da kelime fısıldar. Bu böyle son oyuncuya kadar gider. ‘Ali babanın bir çiftliği var’ cümlesini ‘Ayşe halanın bir kişiliği var’ şeklinde söyleyeni çok gördük doğrusu.

Sessiz Sinema

En az 4 kişi ile oynanan sessiz sinema oyunu, her yaştan oyuncuya hitap ediyor. Bu oyunda iki gruba ayrılan oyuncular, seçilen bir oyuncuya film söyler ve diğer oyuncular da bu filmi bilmeye çalışır. Oyunun en temel kuralı konuşmak yasak.