Herkesin ortak bir düşüncesi ve isteği vardır: başarılı olmak… Peki, nedir başarılı olmak? Çalışan için terfi almak, işveren için işini büyütmek, sporcu için turnuvayı kazanmak, bir sanatçı için kalıcı eserler verebilmek, ebeveynler için kendi ayakları üzerinde durabilen iyi bireyler yetiştirmek, öğrenci için okulunu bitirmek başarılı olmak anlamına gelmektedir.

Okul sınavlarından iyi notlar almak, denemelerde iyi netler yapmak ya da TEOG-YGS-LYS gibi sınavları kazanmak öğrencilerin hedeflerine ulaşma yönündeki ilk başarı adımlarıdır. Bu akademik başarının sağlanması bir sonraki hedefin belirlenmesine ve yeni başarı tanımları yapılmasına imkân sağlamaktadır.

Peki, öğrencilerin başarıları üzerinde olumlu veya olumsuz rol oynayan etkenler nelerdir? Öğrencinin hedeflerine ulaşmasında ve başarılı olmasında önemli olan birçok etkenden bahsedilebilir. Fakat biz bu etkenlerden iki tanesini ele alacağız. Bunlardan birisi mükemmeliyetçi kişilik özellikleri diğeri ise ders çalışma becerileridir.

Mükemmeliyetçilik kavramının ilk bakıldığında olumsuz bir anlam içerdiği düşünülmektedir. Kusursuz olma çabası içerisinde olan bireyin amansız bir kısır döngüye girip, hedeflerine ulaşamaması anlamı taşımaktadır. Oysaki başarısızlık durumlarında öğrencinin başarısızlığa odaklanmasına hatta kendisini suçlamasına sebep olan mükemmeliyetçilik; öğrencinin hedefe yönelik motive olmasında da rol oynayan pozitif etkilere önderlik edebilir. Burada önemli olan öğrenciye, sahip olduğu bu kişilik özelliğini kendisi için olumlu bir sonuç verecek şekilde yönetebilmesini öğretmektir.

Ders çalışma becerileri ise ihtiyaç duyulan öğrenmenin gerçekleştirilmesi amacıyla psikolojik ve sosyal açıdan uygun olan bir ortamda önceden hazırlanmış bir plan ve program dâhilinde sistemli ve düzenli bir şekilde çalışma süreci olarak tanımlanabilir. Ders çalışma becerileri çeşitli davranışları içermektedir: Derslere önceden hazırlanma, not tutma, derslerden sonra tekrar etme, verilen ev ödevlerini yapma, proje ve sunum hazırlama ve zamanı etkin bir şekilde kullanma... Bunları gerçekleştirebilmek için öncelikle derse yönelik olan ve davranışı başlatan motivasyonun yüksek olması gerekmektedir. Maalesef bunların sağlanması başarıya ulaşmak için yeterli de değildir. En az bunlar kadar önemli olan bir diğer durum ise başarıların değerlendirildiği sınavlarda stresi kontrolü edebilmektir

Görüldüğü gibi başarılı olmak kavramı kişiden kişiye ve zamana göre değişen komplike bir yapıya sahiptir. Fakat yapılan araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin olumlu mükemmeliyetçilik yapılarının desteklenmesinin ve ders çalışma becerilerinin geliştirilmesinin öğrencinin başarısına katkı sağladığı görülmektedir.

TEKİN KOLEJİ REHBERLİK ÖĞRETMENİ
                   ŞEYDA MUTLU