Karaman Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na kurulan deprem simülasyonu tırında öğrenciler depremi bire bir yaşadı. Deprem Simülasyon tırında, çocuklara deprem anında neler yapılacağı da gösterildi. AFAD ekipleri, 7 saniye süren 7.2 büyüklüğündeki depremi öğrencilere ev ortamında düzenlenen tırda yaşattı. Öğrenciler, deprem sırasında evdeki riskli ve tehlikeli olabilecek bölgeleri öğrenerek, nerede durulması gerektiği hakkında yetkililerden bilgi aldı. Her evde sırt çantası şeklinde deprem ve afet çantası hazırlanması konusunda bilgilendirilen öğrenciler, deprem sonrasında doğalgaz ve su vanalarının kapatılması uyarısında bulunuldu.

Deprem simülasyon tırının Karaman halkına hizmet vereceğini belirten İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Karaman İl Müdür Vekili Şerife Han, “Amacımız, insanlara temel afet bilincini oluşturmak. Deprem sarsıntısı esnasında bulundukları ortamlarda doğru davranış biçimlerini göstermek. İnsanların hayatta kalmasını sağlamaktır. Tırda depremin şiddeti ayarlanıyor. Bire bir depremi yansıtıyor. Davranışlarınızın ne olduğunu hissedebiliyorsunuz.” dedi.

"TÜM TOPLUMUN AFETE HAZIR OLMALARINI İSTİYORUZ"

Öğrencilerin deprem eğitimini izleyen İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Karaman İl Müdür Vekili Şerife Han, ülke çapında deprem farkındalığını arttırmak için deprem simülasyonu tırı ile eğitimlere devam ettiklerini belirterek,"Başta deprem olmak üzere sel, kaya düşmesi, heyelan gibi birçok afet olabiliyor ve toplumumuzun tamamının buna hazır olması gerekiyor. Bunun için de yapılması gereken en mühim şey eğitim. Çocukların, yetişkinlerin, toplumun her kesiminin bu konuda temel bir eğitim alması gerekiyor. Binalarımızın da güvenli olması gerekiyor. Arama-kurtarma konusunda biz ne kadar iyi olursak olalım, bir bina yıkıldıktan sonra can kaybı ve yaralamalar olabiliyor. Biz AFAD olarak kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Ancak tek başımıza yapabileceğimiz birşey değil bu. O yüzden başta çocuklardan başlamak üzere, annelerin, kadınların ve çocukların afetlere hazır olmalarını sağlamak istiyoruz." dedi.

Ayrıca deprem simülasyonu tırında afet bilicinin geliştirilmesi için her yaştan katılımcıya depremlere nasıl davranılacağı, deprem öncesi, deprem sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiği, doğru davranış şekillerinin neler olduğu, uzmanlar tarafından uygulamalı olarak gösterildi.